Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Hindistan, Kripto Vergi Yasasını İki Ay İçinde Netleştirecek

Hindistan’da hükümet, kaynakta vergi konusuna iki ay içinde usulen açıklık getirecek

28 Nisan 2022 12:03

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 11:41


 

Hindistan’da hükümet, kaynakta vergi konusunda iki ay içinde usulen açıklık getirecek


Konuya yakın iki kaynağa göre, Hindistan’da hükümet iki ay içinde kaynakta vergi indirimi (TDS) konusunda usul açıklığı sağlayacak.


1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak Kaynakta Vergi İndirimi (TDS) yükümlülüğü, Hindistan'da son dönemde yürürlüğe giren kripto vergi yasasının en tartışmalı bölümünü oluşturuyor. Ülkede tüm işlemlerde yüzde 30 sermaye kazancı vergisi uygulayan başka bir hüküm de 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girmişti.


TDS, platformda satıcılar adına vergi tahsil eden borsalara karşı uygulanan bir yükümlülük olarak tanımlanıyor ve işlem değerinin yüzde 1'i olarak uygulamaya geçmesi planlanıyor. Satıcı, söz konusu yüzde 1'lik TDS'yi toplamda yüzde 30'luk vergi yükümlülüğünden mahsup edebilecek.


Hükümetten yapılan açıklamaya göre TDS, işlemleri izlemek ve vergi kaçakçılığını önlemek için kullanılıyor. 


Kripto işletmeleri birçok defa TDS'nin yeni kripto vergi mevzuatındaki en zorlu nokta olduğunu dile getirmişlerdi.  Hatta bazı işletmelerin yasaya karşı yasal bir meydan okumayı planladığı da biliniyor.


Hükümetin açıklamasının, yeni kripto vergi kurallarına karşı yasal bir meydan okuma konusundaki tartışmaları etkilemesi pek olası değil çünkü buradaki zor kısım prosedürden ziyade yüzde 1 kuantumla ilgili.


Burada hükümetin bahsettiği “prosedürsel açıklıklar”, TDS'nin nasıl hesaplanacağını ve borsaların verileri hükümetle nasıl paylaşacağını ifade ediyor.


Sektör, burada iki ana noktada netlik arıyor. Bunlar sanal dijital varlıkların (VDA) ticareti ve takası. VDA, Hindistan hükümetinin tüm kripto para birimleri ve NFT'ler için kullandığı terminolojik bir söylem.


Alım satım işlemlerinde, borsalar genellikle alım satım emirlerini algoritmalar aracılığıyla eşleştirir ve uygular. Alıcılar ve satıcılar genellikle kimden aldıklarını veya kime sattıklarını bilmezler.


Hindistan merkez bankasına karşı daha önceki bir yasal mücadelede kripto borsalarını temsil eden firma olan Ikigai Law'ın kurucusu ve ortağı Anirudh Rastogi, bir kripto ticaretinde kripto ticaretine ne olacağının belirsiz olduğunu, alıcının mı yoksa satıcının mı verginin düşülmesinden sorumlu olacağının net olmadığını düşünüyor.


Rastogi, açıklamasında, "Alıcı ve satıcının birbirlerini veya uyruklarını asla tanımayabileceğini veya PAN'lerine [Hint vergi mükellefi kimliği] sahip olmayabileceğini veya VDA'ların transferinden elde edilen toplam bedeli bilemeyebileceğini unutmayın” şeklinde konuştu.


Bu konudaki ikinci büyük endişe ise, VDA'dan VDA'ya takas işlemleriyle ilgili. Bu işlem bir tüccarın bir kripto varlığını diğeriyle değiştirdiği işlem anlamına geliyor. Örneğin, bir tüccar bir BTC, dört ETH gibi başka bir kripto varlığa sahip başka bir kişiyle işlem yapıyor. Bir kez daha, alıcının kim olacağı ve ayrıca verginin VDA'larda mı yoksa fiat para biriminde mi düşüleceği ve değişim maliyetlerinin nasıl hesaplanacağı belirsiz bir durumda kalıyor.


Hindistan’da kripto işletmeleri konusunda kıdemli vergi danışmanı Rajat Mittal, bireysel tüccarların TDS oranını düşürmek için Vergi İndirimi hesap numaralarına ihtiyaç duyup duymayacağını ve kaldıraç ticareti söz konusu olduğunda yüzde 1'lik bir TDS'nin nasıl uygulanacağı konusunda da aynı endişelere sahip olduğunu söyledi.


CoinDesk'in ulaştığı bilgiye göre, maliye bakanlığı ve vergi departmanları arasında görüşmeler devam ediyor ve hükümet bir veya iki ay içinde paylaşacak daha fazla bilgiye sahip olacak.


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Amitoj Singh

Amitoj Singh, CoinDesk'in Hindistan ile ilgili konulardan sorunlu ve düzenlemeler konusunda uzman muhabiridir. Daha önce CNN, Al Jazeera, Business Insider, Columbia Global Reports için yazmıştır. Daha önce, dünya çapında Hintliler için haber ağı olan NDTV'de (New Delhi Television Ltd.) Baş Sunucu ve Haber Editörüydü ve öncü haber organizasyonunda 12 yıl geçirdi. Amitoj, az miktarda Bitcoin ve Ether'e sahip.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: ETF Yatırımları Artarken, BTC 68 Bin Dolarla Resmen Flört Ediyor

18 Ekim 2024 17:47

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk