Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Geliştiriciler mi Kötüdür Yoksa Kodlar mı?

Tornado Cash geliştiricisi Alexey Pertsev'in tutuklanmasıyla birlikte, geliştiricileri yazdıkları kodların kötü niyetli kullanımından sorumlu tutmanın tehlikeli bir etkisi olabileceği endişesi söz konusu.

22 Ağustos 2022 10:02

Güncellenme: 22 Ağustos 2022 14:07

Amsterdam'ın Dam Meydanı'nda toplanan bir grup, 10 Ağustos'ta ABD tarafından yaptırım uygulanmaya başlanılan Tornado Cash protokolüyle bağlantılı olduğu şüphesiyle tutuklanan blok zincir geliştiricisi Alexey Pertsev'in tutuklanmasını protesto etti .


29 yaşındaki geliştirici, ABD Hazinesi’nin Kuzey Koreli hacker grubu tarafından kullanıldığını açıkladığı Tornado'yu durdurmasından iki gün sonra gözaltına alınmış, 12 Ağustos'taki duruşmadan sonra yargıç tarafından iki hafta gözaltında tutulmasına karar verilmişti.


Hollanda Mali İstihbarat ve Soruşturma Servisi (FIOD) tarafından yapılan açıklamada, tutuklamanın, yasadışı mali işlemleri saklama ve kara para aklamayı kolaylaştırma şüphesiyle yapıldığı belirtilmişti.


Söz konusu faaliyet, suç gelirlerini gizlemek için kullanılabilirken, yasal uygulamaları da mevcut.


Hollandalı yetkililer, Pertsev'in hangi yasaları çiğnediğine dair net bir açıklama yapabilmiş değiller. Yayınlanan birçok basın bülteninde birbirinden farklı açıklamalar yer alırken, Pertsev şimdiye kadar herhangi bir görevi suistimal etmekle suçlanmadı. Bu yüzden protesto gösterisine katılan göstericiler yasal konularla ilgili yorum yapmazken, göstericilerin çoğu Pertsev'in tutuklanmasının Web3'ün geleceği için ne anlama geldiği konusunda endişeli ve bu durumun Hollanda'nın blok zincir ekosistemi üzerinde caydırıcı bir etkisinin olduğu konusunda hemfikirler.


Buzko Krasnov hukuk firmasından Roman Buzko, CoinDesk'e yaptığı açıklamada, “Bu dava kriptonun temel ilkesinin sorgulandığı bir durum ve kodların ifade özgürlüğünün bir şekli olup olmadığı ile ilgili. Bana göre, öyle” dedi.


Pertsev'in eşi Xenia Malik'in de aralarında bulunduğu göstericiler, taşıdıkları pankartlarında özgürlük taleplerini dile getirirken “açık kaynak (kod) suç değil” şeklinde bağırdılar.


FIOD, yaptığı açıklamanın devamında, birçok Web3 projesini yöneten DAO’ların arkasında bulunan kişi ve kurumların, yasadışı mali işlemlerden yüksek kârlar elde ettiğini vurguladı.


Göstericilerden Eléonore Blanc, tutuklamanın son birkaç yıldır üzerinde çalıştığı herseye karşı bir tutum olduğunu belirtirken “yapılan bu uygulama yeniliğe ve topluluğa karşı caydırıcı bir etki yaratıyor” şeklinde konuştu.


Blanc, ayrıca, "FIOD’un açıklamaları Hollandalı düzenleyicilerden ve kurumlardan gelenlerden daha fazla korku, belirsizlik ve şüphe dolu. Bu iyi bir durum değil" dedi. Blanc aynı zamanda, Web3 etkinlikleri ve danışmanlık şirketi olan cryptocanal.org’un da kurucusu.


Ptotestoculardan, Web3 geliştiricisi Naomi Schettini. Pertsev ise konuşmasında, “Alex sadece bir geliştirici. Gerçek suçluları bulmaya çalışsınlar. Geliştiriciler, yazdıkları kodu yasadışı faaliyetlerde bulunmak için kullanan suçlulardan sorumlu değildir. Bu, herhangi bir cinayette bıçağın mucidinin sorumlu olduğunu söylemekten farksız ve gülünç” ifadelerini kullandı.


Blok zincir tabanlı bir biyoçeşitlilik şirketinde proje yöneticisi olarak çalışan Rodrigo Zapata, CoinDesk’e verdiği demeçte, tutuklamanın web geliştirmenin diğer alanlarındakiler için de farklı etkileri olabileceğini belirtti ve “Alex’e yapılanlar Linux'u kodlayan birini hapse atmakla aynı, çünkü bazı ülkelerdeki hackerlar Linux’u bazı hükümet sistemlerini hacklemek için kullanıyor” dedi.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk