Politika
Finansal İstikrar Kurulu Kripto Regülasyonlarını Kasım Ayında Getiriyor
Finansal İstikrar Kurulu sabitcoin’ler ve diğer kripto varlıklar için regülasyonların ve tavsiyelerin yer aldığı raporu G-20’ye sunacak
11 Temmuz 2022 16:32
Güncellenme: 11 Temmuz 2022 19:05
Finansal sistemleri takip eden ve ekonomik krizleri önleme amacıyla kurallar koyan uluslararası gözlemci kurum Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre kurul, kripto piyasasını düzenleyecek tavsiyeleri Kasım ayında sunmayı planlıyor.
Basel, İsviçre merkezli kurum dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G-20’ye rapor veriyor. Kurul, söz konusu tavsiyelerin sabitcoin’ler ve diğer kripto varlıklarını kapsayacağını söylüyor.
Kurul tarafından yapılan açıklamada “FSB kripto varlıkların sağlam şekilde regüle ve teftiş edileceğinden emin olmak için çalışıyor” ifadelerine ek olarak, kripto piyasasında yaşanan son “karışıklıkla” kendine özgü volatilite ile yapısal zayıflıkların ortaya çıktığı, kripto piyasaları ve geleneksel finans sistemi arasında karşılıklı bağlılığın arttığı vurgulanıyor.
Kripto piyasasındaki yaşanan aşağıya yönlü hareketlilik ve sabitcoin terraUSD’nin (UST) çöküşüyle birlikte regülasyon hamleleri hızlanmış durumda. Haziran ayında Avrupa Birliği’ndeki yasa yapıcılar sabitcoin’ler ve kripto paraların ulusal para birimleri gibi varlıklarmışçasına sabitlenmesi için kripto şirketlerine ve hizmet sağlayıcılarına ağır kurallar getirecek bir yasa tasarısında mutabık kıldı.
FSB Şubat ayında yayımladığı raporda, çok hızlı büyüyen kripto piyasasının regüle edilmemesinin küresel finansal istikrara zarar verebileceğine dair uyarıda bulunmuştu. FSB Başkanı Klaas Knot ise Mayıs ayında kurulun “kripto varlıklar için uyumlu bir küresel düzenleyici çerçeve” oluşturmakta “iyi konumlandığını” söylemişti.
FSB Kasım ayında G-20’ye bir kamu danışma raporunda “sabitcoin’leri regüle edecek, denetleyecek ve gözetimde bulunacak yüksek seviyede tavsiyeler” sunmayı planlıyor. Sunulacak söz konusu kurallar tavsiye edilecek regülasyonları halihazırdaki yapıya uygulamayı genişletmeyi de dahil edecek.
FSB aynı zamanda sunacağı kamu danışma raporunda “diğer kripto varlıkların uluslararası regüle ve teftiş edilmesine dair yaklaşımlar” sunmayı planlıyor. Açıklamada diğer varlıklardan ne kast edildiği belirtilmedi.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele