Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

El Salvador'un Bitcoin'i Kabul Etmesini Sağlayan Kripto Şirketi

Chicago merkezli Athena Bitcoin, hükümetin bitcoin'i resmi bir para birimi olarak yasallaştırmasından bir hafta sonra El Salvador'da bitcoin ATM'leri kurdu. Hizmetin sunumundaki sorunlarına rağmen, şirket projede boğa tipi davranmaya devam ediyor.

25 Ağustos 2022 20:41

Güncellenme: 25 Ağustos 2022 20:46

Kripto para şirketi Athena Bitcoin'in 2015'te lansmanı yapıldığında, şu anda kripto para olarak bildiğimiz, o zaman daha yeni kurulan sektöründe kilit bir oyuncu olmaya söz verdi. Chicago merkezli şirket, tezgâh üstü (OTC) satış kanalları aracılığıyla işlem yapmaya başladı ve ilk yatırımcılara işlem yapacakları bir platform sağladı.


Şu anda şirketin Latin Amerika direktörü olan Matias A. Goldenhörn 2017 yılında şirkete katıldı. Athena aynı yıl, ilk bitcoin (BTC) ATM'sini Kolombiya'nın Bogota şehrine yerleştirdi ve daha sonra fikri Arjantin'e de götürdü.


2019'a gelindiğinde şirket kriptoya ilginin arttığını görünce dijital köklerini Porto Riko'ya da saldı. Ancak Meksika gibi daha büyük ülkelerde kısmen ülkenin ciddi büyük olması ve böyle büyük bir ülkenin bu kadar yeni bir şeyi benimseyip benimsemeyeceğine dair baştaki şüpheler nedeniyle beklemeyi seçti.


Henüz emekleme aşamasındayken, 2020 yılına gelindiğinde Athena Bitcoin, Bitcoin ekosistemini ülkenin kıyı bölgesi El Zonte'de büyütmeyi amaçlayan bir girişim olan Bitcoin Beach ile ortaklık kurmuştu. Bölgedeki insanların çoğu banka hesaplarına erişimden yoksun, ve zaten yerel işletmeler de kredi kartlarını bir ödeme biçimi olarak kabul etmek için gereken satıcı hesaplarını açabilecek yeterliliklere sahip değil.


Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Nayib Bukele bitcoin'i yasal para birimi yapmak için bir tasarı sundu. Üç gün sonra, ülke meclisinin büyük çoğunluğu başkanın önerisi lehine oy kullandı ve bitcoin ülkenin resmi para birimi olarak kabul edildi.


O günlerde Athena, ülkeden daha fazla ATM açmanın mantıklı olup olmayacağını düşünüyordu. Goldenhörn "Süreci hızlandırmaya karar verdik" diyor. "Çılgınca bir durumdu. Bukele'nin duyurusundan sonraki bir hafta içinde, yanımızda daha fazla ATM ile El Salvador'a iniyorduk ve bu da girişimi desteklediğimize dair bir söz verdiğimizi ifade ediyordu."


Ancak süreç Athena için sürekli iyiye doğru giden bir şekilde işlemedi. Firma, 2018'de Arjantin'de, bitcoin cinsinden ücretlendirme için bir satış noktası ödeme sistemi (PoS) olan Athena pay'i başlattığında bir sorunla karşılaştı. Athena, ödeme sistemini başlattıktan kısa süre sonra bitcoin ile ödeme yapmak isteyen çok fazla kişinin olmadığını fark etti ve nihayetinde şirket projenin "uykuya dalmasına" izin verdi.


El Salvador'da, devlet tarafından vatandaşları için oluşturulan ve bitcoin kullanarak işlem yapmalarına izin veren Chivo cüzdanı ile ortaklık kurdu.


El Salvador'da daha fazla ATM'ye yatırım yapma kararı, ülkeye bağışlanan ilk parti ATM cihazlarının performansına bağlıydı. Bu cihazlar, El Zonte ile El Salvador'un "hippi cenneti" olarak bilinen popüler sörf alanı El Tunco, ve ülkenin başkenti San Salvador da dahil olmak üzere diğer bölgelerde kurulmuştu.


“Normalde bir pazara bir ATM ile girmeyi sevmeyiz, çünkü sürdürülebilir değildir. Bir dizi ATM kurmak için bir pazara ihtiyacımız var.” diyor Goldenhörn.


Devletin tüm El Salvadorlulara 50 dolarlık BTC "airdrop"u dağıtmasının da "özellikle hiç banka hesabı olmayan insanlara" finansal hizmetlere daha fazla erişim fırsatı verdiğini söylüyor.


"Telefonunuza bakıp oradaki parayı görmek yeni bir konsept" diyor.


Ama her şey göründüğü kadar kolay olmadı. Şirket ve ürünü için başta aksaklıklar yaşandı. Goldenhörn, ironik bir şekilde bazı sorunların cüzdanı aynı anda indirmeye çalışan çok sayıda insandan kaynaklandığını söylüyor.


Athena Bitcoin ve Cumhurbaşkanı Bukele arasındaki ilişki, kısmen projenin hızlı bir şekilde devreye alınması ve Bukele'nin projenin başarılı olup olmayacağına dair belirsizliklere rağmen projeye devam etmek istemesi nedeniyle büyüdü. Bu, Athena'nın, Cumhurbaşkanının duyurusunun hemen ertesi haftasında daha fazla ATM konuşlandırılması konusunu görüşmek üzere başkanla buluşması gerektiği anlamına geliyordu.


Goldenhörn, genç başkanı "yapmak istediği şeylerin arkasına gerekli itici gücü koyan" "çok yüksek enerjili" biri olarak tanımlıyor. Ayrıca Başkan Bukele'nin "ülkeyi bir CEO gibi yönettiğini" ve şirketin sahip olduğu zaman dilimi göz önüne alındığında projenin her detayında yer aldığını belirtiyor.


“Üç yıl önce -bırakın politikacıları- bankalar bile bitcoin ile uğraşmak istemiyordu” dedi. Athena için zamanında bir banka müdürüyle toplantı yapmak neredeyse imkansızdı; şimdi ise, Chicago merkezli şirket El Salvador'un cumhurbaşkanıyla birlikte çalışıyordu.


Ancak Goldenhörn, bu büyüklükteki bir projenin asla mükemmel olmayacağını kabul ediyor. "Projeyi başlatması çok daha uzun sürseydi, öyle hissediyorum ki bu proje geçekleşmezdi, çünkü çok muhalefet vardı.


Hiçbir devlet başkanının yakın gelecekte bitcoin kullanımını başlatmak üzere her şeyini ortaya koymaya cesaret edebileceğini sanmıyorum" diyor. Bununla birlikte, bu işte neyin tam olarak başarı sayılacağını o da bilmiyor, çünkü deney çok yeni.


Bildiği şey, Bukele'nin tüm ülkeyi Bitcoin'e "maruz bıraktığı" ve "ülke nüfusunun büyük bir kısmının buradaki değeri sadece Bitcoin'e maruz kalarak bulacağı". Bu, tüm vatandaşların bitcoin kullanmaya başlayacağı anlamına gelmiyor. Bitcoin teknolojisine dair sınırlı bilgi ve bitcoin'in doğal oynaklığı, benimsenmesine ket vurabilir.


Ancak Goldenhörn, Bukele'nin bitcoin devrimi konusunda ciddi olduğuna inanıyor. "El Salvador'un daha iyi olabilmesi için mevcut düzeni kökünden sallamak, sarsmak ve oyunun kurallarını değiştirmek istiyor" diyor.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Fran Velasquez

Fran, sitenin dergi bölümü olan Layer 2 ekibinde bir muhabirdir. Fran aslen Atlanta, Georgia'lıdır. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde antropoloji ve gazetecilik okudu. Aralık 2021'de CUNY'nin Craig Newmark Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu ve burada işletme ve ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Kripto birikimi yoktur.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"

19 Temmuz 2024 16:59

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk