Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Davos: Kripto Artık Dışlanmıyor

Kripto para birimleri, ana akım finans dünyasının bariz küçümsemesine rağmen, Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'taki yıllık toplantısında önemli bir rol aldı.

24 Mayıs 2022 13:02

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 12:13

DAVOS, İsviçre — Trende bile kriptodan uzaklaşamıyorsun.


Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) 2021'de iptal edilen, 2022'nin başlarında ertelenen yıllık toplantısı, Salı günü İsviçre'nin Davos kentinde başladı. Kripto para savunucuları ise, Pazar günü partileri, bitcoin pizza tezgahları ve ünlü gezinti yolunu kaplayan gösterişli pankartlarla blok zincir çadırları kurdu.


Davos’taki zirvenin katılımcıları, Zürih'te uçaklarından veya Davos'ta trenlerinden inerken, stabilcoin veren kuruluş Circle ve kripto komisyonculuğu Bitcoin Suisse'in reklamını yapan çok sayıdaki tabelaları gördü. Yoldan geçen sıradan insanlar, shiba inu ve cardano'ya sahip olmaktan bahsediyordu.


Küresel Blockchain İş Konseyi (GBBC) CEO'su Sandra Ro, kapalı alanın hemen dışında yerel bir kilisedeki bir başlangıç partisinde, "Beş yıl önce, Promenade'deki tek kripto şirketiydik" dedi. Konferans salonunu göstererek "Ve şimdi şuna bak" diye ekledi.

Dünya Ekonomik Forumu'ndaki gezinti yolunda Bitcoin pizzası. (Sandali Handagama/CoinDesk) 


Belki de hiçbir şey çalkantılı kripto endüstrisinin dünyanın en büyük iş zirvesine gelişini, DEF'in kendisinin endüstri katılımcılarını kilit oyuncular olarak kabul edip dijital para hakkında ciddi tartışmalar yürütmesi kadar duyurmamıştı.


Circle Pay'in başkanı ve CEO'su Jeremy Allaire ile Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, Pazartesi günü DEF medya alanındaki bir panelde para transferini ve dijital parayı tartışmak için yan yana oturdu. "Kurtarma için Havaleler: Dijital Paranın Yeni Bir Dönemi" başlıklı panelde, merkezi Bangladeş'te bulunan sivil kalkınma örgütü BRAC'ın İcra Direktörü Asif Saleh de yer aldı.


Forum küresel ekonominin geleceği, ABD ekonomisi ve merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) kendileri hakkında bir tartışmaya da ev sahipliği yaptı. Bu, küresel liderlerin henüz kripto para birimlerini kabul ettiği anlamına gelmiyor. Ancak bunu görmezden de gelmiyorlar.

Emekleme

Nasdaq CEO'su Adena Friedman, PayPal CEO'su Dan Schulman, ABD Senatörü Pat Toomey ve ekonomist Jason Furman'ın yer aldığı ve ABD ekonomisinin geleceğine odaklanması planlanan panel, kripto tartışmaları ile devam etti. Harvard Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Furman, "Dünyadaki birçok ülke için dijital merkez bankası para birimleri (CBDC) mantıklı olabilir, Amerika Birleşik Devletleri'nin bunları yapması gerektiğini düşünmüyorum" dedi. 


Panelin moderatörlüğünü yapan New York Times yönetici editör yardımcısı Rebecca Blumenstein'ın konuyu değiştirme çabalarına rağmen, tüm panelistler stabilcoinler ve benzerleri hakkındaki düşüncelerini paylaşma konusunda çok hevesliydi. 


ABD Senatörü Toomey, sabit coin'leri düzenlemek için sunduğu bir yasa tasarısından bahsetti ve özel sabit coin'lerin geliştiği bir dünyada CBDC'nin rolü hakkında sorular sordu.


Casper Labs'ın Davos, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'ndaki Blockchain Merkezi (Sandali Handagama/CoinDesk) 


Toomey, "Bence özel olarak çıkarılan sabit coinlerin rasyonel bir çerçevede gelişmesine izin veren bir çerçeveye sahip olmalıyız ve bu gerçekleşirse, dijital dolara ne kadar ihtiyacımız olduğundan emin değilim" dedi.

Küresel ekonomiye odaklanan başka bir panel de bitcoin ve diğer bazı kripto para birimlerinin değerlenmesi konusunu gündeme getirdi. Yavaşlayan ekonomik büyüme ve yaptırımların etkileri nedeniyle küresel ekonominin geleceği tartışılan panelde konuşan Carlyle Group'un kurucu ortağı David M. Rubenstein burada, “Genç nesil, eski neslin doları veya diğer para birimlerinin değerini düşürdüğünü söylüyor, bu yüzden belki yeni bir şey o kadar da kötü değildir” dedi. 

Resmi varlık

Resmi olarak kripto para birimlerini hakkındaki panellerde çok daha derin tartışmalar yapıldı. 

Garlinghouse ve Allaire, para transferinde kripto dünyasında düzenleyici netliğine acil bir ihtiyaç duyulması hakkında geniş bir değerlendirme yaptı. Şirketi ABD dolarının değerine sabitlenmiş bir kripto varlık olan USD coin (USDC) ihraç eden Allaire'ye göre, dünya, sınır ötesi ödeme kavramının en az ABD doları kadar "çılgın" olacağı bir yere doğru ilerliyor.

Allaire, “Sınır ötesi e-postaları düşünmüyoruz. Sınır ötesi bir web tarama oturumu yapmayı düşünmüyoruz, bunları düşünmek saçma. Söz konusu para ise, bu işin zirvesindeyiz. İş para transferi olunca düşünüyoruz. Havale kavramının da ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi

Ripple şirketi şu anda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komitesi tarafından 2013 yılında dijital token XRP'nin satışıyla ilgili açılan bir davada taraf olan Garlinghouse, hükümetlerin finansal sistemleri kontrol ettiği konusunda uyardı.  Yaşamı boyunca bunun değişmesini muhtemel görmediğini söyleyen Garlinghouse, "Bence düşünülmesi gereken şey, düzenleyicilere 'bize uyum sağlamanız gerekir' diye yaklaşırsanız, iş ölü doğar" dedi.

Sara Pantuliano, Asif Saleh, Ripple CEO'su Brad Garlinghouse ve Circle CEO'su Jeremy Allaire, Dünya Ekonomik Forumu'nun İsviçre Davos'taki yıllık toplantısında konuşuyor (Nikhilesh De/CoinDesk) 


Kripto sektöründe düzenleyicinin net olmamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Garlinghouse, bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğunu ve ABD'nin kripto sektörü için net kurallar belirlemede geri kaldığını belirtti. 


Garlinghouse, "ABD'ye dahil olmayın diyorum çünkü orası bazılarının düşmanca ve belirsiz olduğu bir yer. Japonya ve Singapur'da çok daha iyi netlik var. Ya da küresel olarak yatırım yapmak için İsviçre'ye gidin. Daha net olmak, daha fazla kesinlik (yeniliği yönlendirmeye) yardımcı olacaktır. Bu nedenle para transferi de daha kolay olacak" dedi.


2008'den beri Davos konferansına katılan Allaire, CoinDesk'e kripto paranın DEF'te yeni bir önem seviyesine ulaştığını ve gelecek yıl için umutların şimdiden yüksek olduğunu aktardı. Allaire, bundan bir yıl sonra, kripto sektörünün insanlar için işe yarayan daha fazla çözüm örneği ile masaya gelmesini umduğunu söyleyerek paneli kapattı.


Bu, merkez bankacılarının ve finans düzenleyicilerinin dijital varlıklar fikrine hayran olduğu anlamına gelmiyor.


Forumun ana sahnesinde, Uluslararası Para Fonu (IMF) genel müdürü Kristalina Georgieva, bitcoin gibi kripto para birimlerinin para değil, varlık olduğunu söyledi. Georgieva, "Para olacak bir şeyin ön koşulu, istikrarlı bir değer deposu olmaktır" dedi. Onun bu görüşüne, CBDC'leri görüşmek üzere Credit Suisse Yönetim Kurulu Başkanı Axel P. Lehmann, Bank of Thailand Başkanı Sethaput Suthiwartnarueput ve Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau katıldı.


Merkez bankalarının merkez bankası olarak da bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) yakın tarihli bir raporu, dünyadaki her 10 merkez bankasından dokuzunun CBDC'lerin tasarımını ve ihracını araştırdığını ortaya koydu.





Dışarı Çıkmak, Dışarı Bakmak

Resmi WEF panellerinin düzenlendiği kongre merkezine giden ana cadde (Promenade), kripto şirketlerinin hakimiyetinde. Pazar günü kalabalık bir hoş geldin partisine ev sahipliği yapan Filecoin, caddenin başlangıcındaki bir standtta ve onu sadece birkaç yüz metre aşağıda Circle takip ediyor.

Circle, Promenade'de kendi "evini" kurdu. (Nikhilesh De/CoinDesk) 

Dinlenme salonları ve kendi programlamaları olan diğer büyük kripto girişimleri arasında Polkadot, Securrency, GBBC ve Casper Labs sayılabilir. Hepsinin ortak noktası göze arpan büyük reklamları.

Polkadot'un, resmi Dünya Ekonomik Forumu'nun toplanma yerine giden gezinti yolu üzerinde kendi "evi" var - ama aynı zamanda yolun ilerisinde büyük bir reklamı da... (Nikhilesh De/CoinDesk)

Crypto Council for Innovation CEO'su Sheila Warren, “2018'de hepsi kripto kaleleriydi ve şimdi her şey markalaşma ile ilgili. Bunlar sektör olarak Davos'a gelen köklü şirketler" diyor.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Sandali Handagama

Sandali Handagama, kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiridir. Columbia Üniversitesi gazetecilik yüksek lisans programından mezun oldu ve 2020'de Overseas Press Club Foundation'ın iş haberciliği bursunu aldı. The Guardian, The Nation ve Popular Science dahil olmak üzere çeşitli yayınlara katkıda bulundu. Sandali'nin kripto birikimi bulunmuyor ve @iamsandali olarak tweet atıyor

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk