Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Daron Acemoğlu: “Kriptoda Bir Nevi Yenilgiyi Kabullenme Durumu Var”

Dünyaca ünlü ekonomi profesörü Acemoğlu geçtiğimiz günlerde attığı tweetlerde kriptonun güç savaşındaki rolüne dair fikirlerini paylaştı.

25 Mayıs 2023 13:36

Güncellenme: 25 Mayıs 2023 15:03

MIT’de ekonomi alanında önemli çalışmalara imza atan Daron Acemoğlu, Simon Johnson ile birlikte kaleme aldıkları en son Power and Progress’de teknoloji ile gelişim arasındaki çekişmeyi ele alıyor. Bin yıllık gelişim tarihindeki delillere bakıldığında insanlığın gelişiminde teknolojiye dair yapılan tercihlerin ve alınan kararların son derece etkin olduğunu belirten Acemoğlu bugün bazı teknolojik gelişmelerin refahın dağılımı ve demokrasi gibi ekonomin ana eksenlerinde yıkıcı etkiler oluşturduğunu da vurguluyor.


Acemoğlu’nun kitabında öne çıkardığı konulardan biri de teknolojinin hayatın her noktasına girmesiyle birlikte bilginin merkezi otoritelerin kontrolüne girmesi ve her geçen gün bu durumun daha da yoğun bir hale gelmesi. Acemoğlu en güncel teknolojileri demokrasiyi ve toplumsal eşitliği destekleyecek ve geliştirecek biçimde kullanılabileceği argümanını savunuyor.


Bu noktada kripto ve merkeziyetsiz teknolojiler akla geliyor? Acaba Acemoğlu’nun yaklaşımı Bitcoin’in ana felsefesiyle benzeşmiyor mu? 


Bu sorunun yanıtı Acemoğlu’nun kendisinden geldi. Profesör, 22 Mayıs’ta attığı bir dizi tweette kriptoya dair yoğun şüpheli ama iyimser görünen bir yorum getirmiş görünüyor. 





Acemoğlu öncelikle ana sorunun bilginin merkezi kontrolünden kaynaklanabileceğini vurguluyor. Ardından bu merkeziyetçiliğin kırılması için en doğru yöntemin demokratik politikalar çerçevesinde devlet ve hükümetler ile etkileşimi sürdürmek ve özellikle merkez banklarının hesap verebilirliğini artırmaktan geçtiğini söylüyor. Bu önermenin her zaman işe yaramadığının da altını çizmekten çekinmiyor. 


Peki kripto bu denklemde nerede? Acemoğlu kripto paraların felsefesinde bir nevi “yenilgiyi kolay kabullenme” havasının olduğunun altını çiziyor. Yani devletlerle ve hükümetlerle yeterince mücadele etmeden onlardan tamamen koparak ve onları devre dışı bırakarak bir çözüm Acemoğlu’nun içine sinmemiş görünüyor. Acemoğlu bu yenilgiyi kabullenme durumunun üzerine bir de aşırı şişirilmiş tekno-optimizm boyutunun gelmesiyle denklemin karıştığını ima ediyor.


Acemoğlu’nun kriptoya dair bazı problemleri sıraladığı görülüyor: Kriptonun yasa dışı faaliyetlerden ciddi bir beslenme gerçekleştirdiğini vurgulayan Acemoğlu bu konudaki bir akademik araştırmaya da referans veriyor. Ayrıca proof-of-work konsensüs yapısının çok enerji harcadığını, senyoraj gelirlerinin aslında hükümetlerden çalışan kaynak gibi görülebileceğini işaret ediyor. 


Acemoğlu gelecekte blok zinciri temelli özel bir para yapısının somut bir toplumsal rolü olup olmadığı konusunda da kararsız olduğunu vurguluyor.


Daha Fazla Oku

    kriptoDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


CoinDesk Türkiye

CoinDesk, gelişmekte olan kripto ekonomi ve finansal sistemin dönüşümü ile büyüyen küresel topluluk için en etkili ve güvenilir platformdur. 2013 yılında kurulan CoinDesk, kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisi ile ilgilenen milyonlarca müşteriye haber, analizler, podcast yayınları, canlı yayınlanan TV programları, araştırma raporları, canlı etkinlikler ve indeks, veri ve analitiğin birleştiği araçlar sağlamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Layer-2 Coin'leri Öne Çıkıyor

22 Nisan 2024 18:24

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk