Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

BoE Başkan Yardımcısı 2008’in Tekrarına Karşı Uyardı

İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Jon Cunliffe, merkezi olmayan finansın (DeFi) bir gün var olup olmayacağının bile şüpheli: "Algoritma yanlış giderse ve kaza yaparsam sorumluluğun nerede olduğunu bilmek istiyorum."

22 Haziran 2022 17:00

Güncellenme: 22 Haziran 2022 18:02

İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) Jon Cunliffe Çarşamba günü yaptığı açıklamada, finansal ticarette aracıyı ortadan kaldırmak için kripto teknolojisini kullanmanın 2008'deki çöküşe neden olan türev risk açıklarına yol açmaması gerektiğini söyledi.


İngiliz yetkililer, piyasaları daha verimli hale getirmeye potansiyel olarak açık görünüyordu. Bununla birlikte, BOE’nin Finansal İstikrardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cunliffe, kripto borsası FTX.US tarafından önerilen ABD ticaret kurallarında, pozisyonları bir aracı aracılığıyla teminatlandırmak yerine doğrudan tüketiciye yönelik türev alım satımlarına izin verecek türden değişiklikler konusunda dikkatli olunması çağrısında bulundu.


Zürih'teki Point Zero konferansında, kripto inovasyonlarının finansal teminatta kısa yol olarak için kullanılmaması gerektiğini söyleyen Cunliffe, bunu finansal sistemin geri kalanının varsayılan etkilerden korunması için neredeyse anında alım satımlar için bile hayati bir koruma olarak gördüğünü belirtti.


Stabilcoin standartları üzerinde uluslararası çalışmalara öncülük eden Cunliffe, “Karşı tarafın kredi riskine karşı korunmak için marj var. İşlem bir nanosaniyede gerçekleşirse, o zaman bir nanosaniye değerinde karşı taraf kredi riskiniz olur" dedi.


FTX.US'nin önerdiği çözüm ise, türev riskinin gerçek zamanlı olarak ödenmesine izin verilmesiydi.


Cunliffe, “Marj, risk kristalleşene kadar beklemek ve yeterli olup olmadığını görmek yerine, risk için sadece 'kullandıkça ödemek'tir. Bu olmazsa, 2008 bize fiyatlar hareket ettiğinde ne olduğunu gösterdi. FTX'e girmeyeceğim ama orada marjı daraltmak, takas etmek ve muazzam verimliliğe sahip olabilecek tek bir akıllı sözleşmede uzlaşma hakkında her türlü ilginç fikir var" dedi.


Cunliffe, kriptoya olan inancını dile getirerek, tıpkı internet ekonomisinin nihayetinde 2001'deki dot-com çöküşünün üstesinden gelmesi gibi, teknolojinin mevcut oynaklıktan sonra da uzun süre yaşayacağını söyledi. Ancak, merkezi ve düzenlenmiş borç verenlerle uğraşmaya alışkın politika yapıcılar için bir baş ağrısı oluşturan finansal aracıları devre dışı bırakan merkezi olmayan finanstaki (DeFi) eğilimler konusunda daha şüpheciydi.


Cunliffe, “Tam aracılıktan kurtulmanın mümkün olup olmayacağını bilmiyorum; Bana göre bu biraz yanıltıcı" dedi ve ekledi: 


“Bize söyleyeceğiniz şey şudur: Kodu düzenleme ve finansal sistemi rahatsız edebilecek bu temel risklerin algoritma ile yönetilebileceği konusunda kendinize güveniniz var mı? Şu anda buna tam otomatik pilotsuz bir uçak kadar güveniyorum. Algoritma yanlış giderse ve kaza yaparsam sorumluluğun nerede olduğunu bilmek istiyorum.”


ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, 10 Mayıs'ta FTX planı hakkında danışmanlık hizmetine başladı ve CEO Sam Bankman-Fried, planları büyük ölçüde şüpheci geleneksel finansörlerden oluşan bir kitleye haklılığını göstermek zorunda kalmıştı.







Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Haftaya Bakış: Yıkıcı Değil Kapsayıcı Bir Kripto

7 Ekim 2024 19:25

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk