Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

BIS’ten CBDC Tasarımlarında Küresel İş Birliği Çağrısı

Basel merkezli birlik Pazartesi günü IMF ve Dünya Bankası ile işbirliği içinde ortak bir rapor hazırladı.

11 Temmuz 2022 17:01

Güncellenme: 12 Temmuz 2022 10:20

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), sistemlerin sınırlar ötesinde çalışmasını kolaylaştırmak için ülkelerden merkez bankası dijital para birimi (CBDC) tasarımının erken aşamalarında iş birliği yapmalarını istiyor.


Merkez bankalarının çatı kuruluşu BIS’in IMF ve Dünya Bankası’nın da katılımıyla Pazartesi günü yayımlanan raporuna göre, her yargı alanının kendi yasal çerçeveleri olacak, ancak ABD doları gibi mevcut ulusal para birimlerinin dijital versiyonları olan CBDC'ler için birçok tasarım özelliği hâlâ kararsız ve merkez bankalarının “temiz bir sayfa” ile başlamasına izin veriyor.


Sonuçlar, İsveç Merkez Bankası Asbaşkanı Cecilia Skingsley'inkiyle aynı doğrultuda ve BIS'de inovasyon kolunun başına geçecek. Skingsley iki hafta önce, ülkelerin CBDC tasarımı konusunda birbirleriyle “iyi oynamama” potansiyeli konusunda uyarmıştı.


Raporda, "Diğer para ve ödeme araçlarıyla bir arada yaşamayı ve CBDC'nin makul bir düzeyde benimsenmesini teşvik etmek için hem yurt içinde hem de sınır ötesi CBDC dışı sistemlerle birlikte çalışabilirlik esastır" ifadeleri yer alıyor.


Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin en azından kısmen kripto piyasası patlamasına yanıt olarak bir CBDC kurmaya çalıştıkları sır değil. Bahamalar, 2020'de "kum doları" adlı bir dijital para birimini piyasaya süren ilk ülke oldu ve Çin, dijital yuan denemesini ilerletti. Nijerya, geçen yıl Ekim ayında kendi CBDC'si olan eNaira'yı piyasaya sürdü.


Bir CBDC oluştururken, merkez bankalarının CBDC'lerini kimin kullanacağı ve özel ödeme şirketlerinin CBDC altyapılarına erişip erişemeyeceği gibi bazı kilit konulara karar vermesi gerekecek. BIS raporuna göre, merkez bankaları ya bir dizi ortak standart üzerinde anlaşabilir, insanların bir başkasıyla işlem yapmasına izin veren farklı "bağlantılı" sistemler kullanabilir ya da sistemler arasında yalnızca tek bir erişim noktasına sahip olabilir.


BIS’e göre, CBDC erişim modellerinin her birinin riskler, verimlilik, esneklik ve birlikte çalışabilirlik konusunda farklı etkileri var. Rapor, "herkese uyan tek bir çözüm" olmadığına dikkat çekiyor. Buna göre örneğin uyumluluk, birlikte çalışabilirliğin en düşük maliyetli biçimi olsa da birden fazla sistemi birbirine bağlamaya veya tek bir sistem geliştirmeye benzer verimlilik faydaları sağlayamayabilir.


Raporda iş birliği seçenekleri şöyle sıralanıyor:


Genel olarak, ortak bir aktarma istasyonunun iki veya daha fazla CBDC sistemini veya benzer altyapıyı ve ortak bir yönergeyi kullanan tek bir sistem modelini birbirine bağladığı bir merkez ve verici aracılığıyla CBDC sistemlerini birbirine bağlamak, sınır ötesi ödemeler pazarında diğerinden daha fazla gelişme sağlayabilir.  


BIS raporunda merkez bankalarının CBDC seçenekleriyle birlikte hareket ederken dikkate almaları gereken beş kriter merkez bankalarının zarar vermemesi, verimliliği yükseltmesi, esnekliği artırması, diğer sistemlerle birlikte yaşamanın yanı sıra, birlikte çalışabilirliği temin etmesi ve finansal katılımı desteklemesi olarak gösteriliyor.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Camomile Shumba

Camomile Shumba, İngiltere merkezli bir CoinDesk regülasyon muhabiridir. Shumba daha önce Business Insider ve Bloomberg'de staj yaptı. Camomile, Harpers Bazaar, Red, BBC, Black Ballad, Journalism.co.uk, Cryptopolitan.com ve South West Londoner'da yer aldı. Shumba, multimedya gazeteciliği alanında yüksek lisans derecesi yapmadan önce East Anglia Üniversitesi'nde birleşik derece olarak siyaset, felsefe ve ekonomi okudu. Lisans eğitimini yaparken, fark yaratma konusunda ödüllü bir radyo programı yaptı. Şu anda herhangi bir dijital para biriminde veya projede varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"

19 Temmuz 2024 16:59

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk