Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

BIS: Geleceğin Para Sisteminin Temel Taşı Kripto Değil CBDC Olacak

BIS’in 2022 Yıllık Ekonomik Raporu'ndaki 42 sayfalık bir bölüm, programlanabilirliğin ve tokenizasyonun merkez bankası dijital para birimleri üzerine inşa edildiği bir gelecek öngörüyor.

21 Haziran 2022 14:57

Güncellenme: 21 Haziran 2022 16:42

Uluslararası Ödemeler Bankası'na (BIS) göre, kripto yapısal kusurları nedeniyle parasal bir sistemin temeli olmak için uygun bir araç değil. Bunun yerine, para sistemleri merkez bankası parasının dijital temsilleri olan CBDC'ler (merkez bankası dijital para birimleri) etrafında inşa edilebilir.


Dünyanın önde gelen merkez bankalarının bir araya gelerek oluşturduğu BIS, 2022 Yıllık Ekonomik Raporunda küresel para sisteminin geleceği için bir plan oluşturmaya 42 sayfalık bir bölüm ayırdı.


BIS Ekonomi Danışmanı ve Araştırma Müdürü Hyun Song Shin Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Vardığımız sonuç, ‘kriptonun yapabileceği her şeyi, CBDC’ler daha iyisini yapabilir’ sloganı ile özetleniyor” dedi.



Raporun tamamından önce Salı günü yayınlanacak olan bölüm, para politikasında, fiyat seviyelerini kontrol etmek için kullanılabilecek bir değişken olan istikrarlı bir nominal çıpanın olmaması da dahil olmak üzere bir dizi kripto sınırlamasını tanımlıyor.


Shin, egemen para birimleri gibi varlıkların değerine sabitlenmiş kripto para birimleri yani stabil coinler ile de, kripto dünyasının da böyle bir çapa arayışında olduğunu söyledi. Stablecoin'ler, "merkez bankaları tarafından verilen gerçek paranın istikrarını artırmaya" çalışıyor. 



Shin, Mayıs ayı başlarında 18 milyar dolarlık piyasa değeri olan ve sabitliğini hızla kaybeden terraUSD'nin çöküşünün, isimlerine rağmen stablecoin'lerin nasıl istikrarsız olduğunu ve iyi hesap birimleri oluşturmadığını gösterdiğini söyledi. 


Dolar cinsinden rezervlerle desteklendiği bildirilen USDC ve USDT gibi diğer önde gelen stabilcoinlerin aksine, terraUSD, stabilcoinin arz ve talebini düzenlemek ve sabitliğini sürdürmek için bir algoritmaya sahip başka bir kripto para birimi (bu durumda LUNA) tarafından desteklenen algoritmik bir stabilcoin.


Shin, “İkinci önemli bulgu, kripto paraların ve sabit paraların normalde paradan beklediğimiz tam ağ etkilerini elde edememesidir. Para, daha fazla kullanım ve daha fazla kabulün erdemli döngüsünün mükemmel bir örneğidir. Öte yandan kriptonun merkezi olmayan doğası, tam tersini, yani parçalanmayı getirir” diye konuştu.


Ağ etkileri, 'daha fazla, daha hoş' anlamına gelir. Kripto bunun tam tersini başarır: 'Daha fazla, daha üzücü’. 


Shin basın toplantısında, CBDC'lere olan güveni ve BIS'in kendi deneylerinde şimdiye kadar kaydedilen ilerleme hakkındaki sorulara iyimser yanıtlar verdi. 


Sağlam dijital ödeme sistemlerine sahip ülkelerin dahi CBDC'leri yayınlamayı tercih ettiklerini belirtti: 


“Biliyorsunuz, Hindistan dünyadaki en iyi perakende hızlı ödeme sistemlerinden birine sahip. UPI sistemiü, bu sistemlerin gerçekte nasıl çalışacağı konusunda yol göstermede öncülük ediyor. Ancak Hindistan, son adıma geçmeye ve aslında perakende bir CBDC çıkarmaya karar verdi.” 


CBDC'ler daha iyisini yapabilir 

Gelecekteki para sistemleri için BIS planında CBDC'ler, ödemelerde ve transferlerde kullanılan istikrarlı dijital para birimlerinin rolünü oynayacak. Ancak CBDC projeleri, Çin'in dijital yuanı dışında çoğu büyük ekonomide hala erken aşamalarda.


Rapor, kriptonun teknolojik gelişmelere katkılarını kabul ediyor ve yeni gelişmeleri mevcut sistemlerden “radikal bir ayrılma” olarak nitelendiriyor. Ancak rapora göre, kripto alanındaki yeniliklerden kaynaklanan teknik yetenekler, yalnızca merkez bankası para sistemini güçlendirmeye hizmet edecek. 


Raporda, “Programlanabilirlik, birleştirilebilirlik ve tokenleştirme, kriptonun özel bir yeteneği değil, bunun yerine merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler); hızlı ödeme sistemleri ve ilgili veri mimarileri üzerine inşa edilebilir” deniliyor. 


Raporun tam hali 26 Haziran'da yayınlanacak.





Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Sandali Handagama

Sandali Handagama, kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiridir. Columbia Üniversitesi gazetecilik yüksek lisans programından mezun oldu ve 2020'de Overseas Press Club Foundation'ın iş haberciliği bursunu aldı. The Guardian, The Nation ve Popular Science dahil olmak üzere çeşitli yayınlara katkıda bulundu. Sandali'nin kripto birikimi bulunmuyor ve @iamsandali olarak tweet atıyor

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Kripto Bankası Banq'ın İflas Başvurusu ABD Yargıcı Tarafından Reddedildi

14 Ekim 2024 23:58

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk