Politika
Belçika, Bitcoin ve Ether’i Menkul Kıymet Olarak Görmüyor
Belçika Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi, yaptığı açıklamada bitcoin ve ether'in menkul kıymet olarak görülmediği ve buna yönelik yasalara tâbi olmadığını belirtti.
25 Kasım 2022 13:11
Güncellenme: 25 Kasım 2022 14:04
Belçika Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi (FSMA), Perşembe günü yaptığı açıklamada bitcoin (BTC) ve ether (ETH) gibi bir şirket tarafından basılmayan kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak sayılmadığını söyledi.
Kurum, kendilerine kriptonun düzenlenmesi konusunda her geçen gün daha çok soru geldiğini ve dijital varlıkların hangi durumlarda menkul kıymet olarak sınıflandırılabileceği de dâhil olmak üzere belirsiz alanları netleştirmeyi umduklarını aktardı.
ABD’de kriptonun hangi durumlarda bir menkul kıymet olarak görülmesi gerektiği mahkemelere taşınmıştı. Örneğin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple Labs'in kripto para birimi XRP'yi kaydettirmesi gerektiğini iddia ederek şirkete dava açmıştı.
Bunun yanında FSMA, açıklamasında Belçika yasalarının teknoloji bakımında tarafsız olduğuna da değindi ve bir dijital varlığı bir finansal araç veya menkul kıymet olarak sınıflandırırken altyapısında blokzinciri veya geleneksel bir teknoloji kullanıp kullanılmadığına bakılmaması gerektiğini öne sürdü.
Genel olarak Temmuz ayında yapılan istişare sırasında belirlenen kuralları yansıtan yasalara göre bir şirketin çıkardığı transfer edilebilir varlıklar muhtemelen bir menkul kıymet olarak düşünebilir. Bu da bu varlıkların potansiyel yatırımcılar için doğru bir bilgi prospektüsü ile hazırlanmaları ve MiFID olarak bilinen bir Avrupa Birliği (AB) yasalarına uygun olmaları gerektiği anlamına geliyor. MiFID, finansçıların net ve çıkar çatışmalarından kaçınmalarını gerektiğini şart koşuyor. Ancak bitcoin gibi kripto para birimleri bir şirket tarafından çıkarılmadığı için bu tanıma girmiyor.
Öte yandan, rehbere göre bu kurallara tâbi olmasa bile kripto şirketlerinin kara para aklamayı önleme prosedürlerine uymaları gerektiği vurgulanıyor. Önümüzdeki yıllarda yürürlüğe girmesi beklenen yeni bir AB yasası olan Kripto Varlık Piyasaları düzenlemesi (MiCA) de yeni kripto projelerinin bir hisse senedi prospektüsüne benzer şekilde bir white paper’ı olmasını şart koşacak.
2014 yılında kabul edilen Belçika yasaları, uzmanların kripto tabanlı finansal ürünleri bireysel müşterilere dağıtmasını yasaklıyor.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele