Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Basel Komitesi, Bankaların Bitcoin Varlıklarını Sınırlandırılmasını Önerdi

Kurumun perşembe günü istişareye açtığı yeni plana göre, bitcoin ve algoritmik stabilcoinler gibi desteksiz kripto paraların varlığı, bir kredi kuruluşunun sermayesinin %1'i ile sınırlı olmalı

30 Haziran 2022 14:31

Güncellenme: 30 Haziran 2022 15:27

Basel Bankacılık Denetim Komitesi Perşembe günü yaptığı açıklamada, geleneksel bankaların finansal istikrarı korumak için desteklenmeyen kripto varlıklarını sınırlandırması gerektiğini belirtti. 


Endüstri, uluslararası standart belirleyicinin geçen yıl yayımlanan ilk istişare raporunu, fazla muhafazakar olduğu gerekçesiyle tepkiyle karşılaşmıştı. Komite tepkilerin ardından, sermaye borç verenlerin kripto riskleri için ne kadar tutmaları gerektiğini belirleme konusunda bir adım daha atıyor.


2008 mali krizinden sonra sertleşen uluslararası kurallar, borç verenlerin, kredi gibi varlıkların kötüye gitmesi durumunda yedek olarak kullanılabilecek sermaye rezervlerine sahip olmasını gerektiriyor. Ayrıca, bankanın serveti bir şirketin çöküşüne bağlı olabileceğinden, bankaların herhangi bir kuruluşa önemli ölçüde bağımlı kalmasının önüne geçiyor. 


Komite, bu gereksinimlerin kripto için de geçerli olması gerektiğini belirtiyor.


İstişare metninde, “Basel Çerçevesinin risklere açık olma kuralları, bir varlık türüne yönelik büyük riskleri yakalamak için değil, tekil karşı taraflara veya bağlantılı karşı taraf gruplarına yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu, örneğin, bitcoin gibi bir karşı tarafın olmadığı kripto varlıkların limitlenmesi anlamına gelir” denildi.


Ancak Komite, önceki yaklaşımının çok temkinli olduğuna dair bir şikayetler üzerine, orijinal planda risklere karşı sigorta edebildiği kripto varlıkları konusundaki pozisyonunu yumuşatmış gibi görünüyor. Yeni plan kapsamında, risklerden korunma olasılığı göz önüne alındığında, borsada işlem gören bir fon gibi eşdeğer likit türevi olan kriptolara daha hafif kurallar uygulanmasını planlıyor.


Yine de, geleneksel rezervler veya tatmin edici bir şekilde stabilize edilmemiş varlığa sabitlenmiş sabit paralar tarafından desteklenmeyenleri içeren en riskli kripto varlık sınıfı için, 1. Aşama sermayenin veya çekirdeğin %1'i sınır olarak belirlendi. 


Teklif, %1'lik sınırın, bitcoin gibi desteklenmeyen kripto para birimleri ve diğer kripto para birimleri tarafından desteklenen ve bir algoritma tarafından stabilize edilen algoritmik stabil coinler gibi kripto para birimleri için geçerli olacağını ima ediyor. Mayıs ayında, 18 milyar dolarlık bir algoritmik stabilcoin terraUSD çökmüş ve düzenleyicileriler sınırlayıcı önlemlerde daha da hızlanmıştı.


Sınır, yüksek riskli olarak sınıflandırılan toplam kripto varlıkları için geçerli olacak. Örneğin, bir borç verenin algoritmik stabilcoinlerde %0,6'sı ve bitcoin'de %0,5'i varsa, %1 sınırını ihlal etmiş sayılıyor.


Komite, Eylül ayı sonuna kadar planı yorumlara açtı ve bu arada hızlı hareket eden ve dalgalı piyasayı izleyeceğini vurguladı.


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: ETF Yatırımları Artarken, BTC 68 Bin Dolarla Resmen Flört Ediyor

18 Ekim 2024 17:47

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk