Politika
Avrupa Parlamentosunun Yaptığı Çalışma, Kripto Varlıkların Menkul Kıymetler Olarak Ele Alınmasını Öneriyor
AB milletvekilleri tarafından yayımlanan raporda, MiCA’nın uygulanması sürecinde birkaç kısa vadeli avantaj sağlanıp sağlanamayacağı irdeleniyor.
1 Haziran 2023 16:02
Güncellenme: 1 Haziran 2023 16:20
Avrupa Parlamentosu’ndaki yetkililer tarafından gerçekleştirilen çalışma, kripto varlıkların varsayılan olarak menkul kıymetler adı altında ele alınması ve merkeziyetsiz finans (DeFi) otonom organizasyonlarına yasal statü verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Raporda, Avrupa Birliği tarafından onaylanan Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemeleri dışında DeFi, staking ve NFT gibi alanları kapsayacak bir devam düzenlemesi gerekip gerekmediği ele alınıyor.
Önerildiği gibi tüm kripto varlıkların devredilebilir menkul kıymetler olarak kabul edilmesi durumunda, ulusal bir düzenleyici aksini belirtmediği sürece, kripto varlıklara AB’nin geleneksel hisse senetleri ve tahviller için geçerli olan zorlu yönetişim ve yetkilendirme kurallarının uygulanması gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu’na ait Ekonomik ve Finansal İlişkiler Komitesi’nin talebi üzerine Lüksemburg, Sidney ve Hong Kong’daki akademisyenler tarafından düzenlenen raporda, mevzubahis kuralın “düzenleyicilerin sorumluluklarını sanayiye kaydırdığı” söyleniyor.
Kripto endüstrisi, geleneksel finanstaki menkul kıymetler için tasarlanan kuralların dijital varlıklara uygulanıp uygulanamayacağı konusunda belirsizlikler içinde kalmaya devam ediyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Gary Gensler, ether (ETH) gibi büyük hacimlere sahip kripto para birimlerinin menkul kıymetler adı altında kurallara tabi tutulup tutulamayacağına dair herhangi bir söylemde bulunmaktan kaçınıyor. Ancak, Ripple gibi şirketlere açılan davaların çözümlenebilmesi için düzenleyicilerin bir karar vermesi bekleniyor.
Çarşamba günü MiCA yasa haline getirilmiş olsa da bankacılık ve menkul kıymetler piyasalarından sorumlu AB kurumlarının bu düzenlemeyi nasıl yürürlüğe koyabileceklerini belirlemesi gerekiyor. Bu süreçte Avrupa Sistemik Risk Kurulu, MiCA’nın kapsamadığı kısımların soru işareti olarak kalmaması adına daha fazla yasa getirilmesi için talepte bulunuyor.
Aynı zamanda İngiltereli uzmanlar, merkeziyetsiz otonom organizasyonların (DAO) yasal statüsünü incelemeye devam ediyorlar.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele