Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Avrupa Parlamentosu'nda Kripto Yasası İçin Anlaşmaya Varıldı

Çarşamba günü yapılan bir toplantıda, kripto transferleri için kara para aklamayı önleme mevzuatı konusunda nihai bir anlaşma sağlandı. AB Parlamentosu'nun özel cüzdanlara yapılan tüm ödemelerde aklama kontrolleri uygulama önerisi büyük ölçüde geri çevirildi.

30 Haziran 2022 10:49

Güncellenme: 30 Haziran 2022 11:24

Avrupa Birliği (AB), endüstrinin yeni yasanın mahremiyete ve yeniliğe zarar vereceği endişelerine karşın kripto para işlemlerinde kara para aklama karşıtı önemli kurallar üzerinde anlaştı.


Nihai teklif ile, iki düzenlenmiş dijital cüzdan sağlayıcısı arasında en küçük kripto transferleri için bile müşteri kimliğinin doğrulanması öngörülüyor. Ancak bsaklama hizmeti sunulmayan özel cüzdanlara yapılan ödemeler büyük ölçüde bu kontrollerin dışında bırakılacak.


AB milletvekilleri ve hükümet temsilcileri, Avrupa Komisyonu tarafından Temmuz 2021'de sunulan tasarı üzerinde siyasi bir anlaşma yapmak için son üç aydır toplantılar yapıyordu.


Toplantıya katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynak, CoinDesk'e bir saatten fazla süren görüşmelerin ardından mevzuat üzerinde bir anlaşmaya varıldığını söyledi.


AB milletvekili Ondřej Kovařík, geçici anlaşmayı bir tweet'te doğruladı ve "İnovasyonu engellemeden ve işletmelere aşırı yük bindirmeden kripto sektöründe kara para aklamayla mücadele risklerini azaltmada doğru dengeyi sağladığını" söyledi.



Kovařík, CoinDesk'e toplantı salonunun önünde verdiği demeçte, müzakerecilerin yeniliği engellemeyecek "iyi bir denge" bulduğunu söyledi. Kovařík, "Avrupa kriptonun daha da gelişmesine izin verecek" dedi.


Milletvekilleri, mart ayında, yasanın kapsamını, lisanslı bir kripto borsası gibi düzenlenmiş bir hizmet sağlayıcı tarafından yönetilmeyen ve barındırılmayan dijital cüzdanlarla yapılan işlemleri içerecek şekilde önemli ölçüde genişletmek istediklerini belirtmişti. Vekiller, işlem ayrıntılarının riski ne olursa olsun yetkililere bildirilmesini istediklerini söylemişti.


Bu, lobi gruplarından Coinbase (COIN) gibi önde gelen kripto şirketlerine kadar endüstri oyuncularının tepkisine yol açmıştı. Bazı hukuk uzmanları bunun orantısız ve yasa dışı bir gizlilik ihlali olarak değerlendirilebileceğini belirtmişti.


Hem Avrupa Parlamentosu hem de AB Konseyi için kabul edilebilir bir dizi kural bulmak için Brüksel'de yasayla ilgili son aşama görüşmeleri yapıldı. Konseye şu anda Fransa başkanlık ediyor. Anlaşma Fransa'nın başkanlığı Çek Cumhuriyeti’ne bırakmak zorunda kalmasından tam bir gün önce yapıldı.


Kovařík, barındırılmayan cüzdanlara yapılan transferlerle ilgili kurallar için nihai sonucun "Avrupa Parlamentosu'nun ilk önerisinden oldukça uzaklaştığını" söyledi. Bu muhtemelen sektördeki birçok kişiye rahat bir nefes aldıracak.


Kovařík, host edilmeyen cüzdan kurallarının yalnızca bir kişinin kendi özel cüzdanına aktarım yapıldığında ve yalnızca değer 1.000 Euro'nun üzerinde olduğunda geçerli olacağını söyledi. Görüşmeler hakkında bilgi verilen başka bir kaynak da bu ayrıntıları doğruladı.


Parlamentonun yasayla ilgili müzakerelerini ortaklaşa yöneten Avrupa Yeşiller partisinin bir üyesi olan Ernest Urtasun, yeni düzenlemenin amacının “düzenlenmemiş kriptonun vahşi batısına son vermek ve Avrupa kara para aklamayla mücadele kurallarındaki büyük boşlukları kapatmak” olduğunu tweetledi.


Urtasun, nihai anlaşmanın, düzenlenmiş cüzdanlar arasındaki işlemlerde, en küçük işlem için bile müşteri kimlik bilgilerinin kaydedilmesi gerektiği anlamına geleceğini doğruladı. Bu, kripto kurallarını yalnızca 1.000 avronun üzerindekileri kapsayan geleneksel bankacılık sektörü için olanlardan farklılaştırıyor.


Milletvekilleri ve hükümetler, Avrupa Komisyonu'nun küçük işlemleri muaf tutma planlarına, fiyat oynaklığının ve ödemeleri daha küçük parçalara ayırma yeteneğinin kripto için çalışamaz hale getireceğini öne sürerek karşı çıktı.


Kara para aklamayı önleme konusunda sert önlemler alınmasını isteyen sosyalist milletvekili Paul Tang, CoinDesk'e yaptığı açıklamada, anlaşmanın "Barındırılmayan cüzdanların doğrulanmasının AB'nin kripto yoluyla kara para aklamayla mücadelesinde derin bir işlevi olduğunu" söyledi.


Tang, “Arka kapıyı büyük anonim kripto akışlarına açık tutarken sadece düzenlenmiş sektöre odaklanamayız” dedi.


Nihai yasanın yürürlüğe girmesi için anlaşmanın kanunlaşması ve AB'nin Resmi Gazetesinde yayınlanması gerekiyor.










Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: ETF Yatırımları Artarken, BTC 68 Bin Dolarla Resmen Flört Ediyor

18 Ekim 2024 17:47

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk