Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Avrupa Merkez Bankası, Dijital Euro’nun Çevrimdışı Kullanımı Konusunda Oldukça Kararlı

Banka, 1,3 milyar dolarlık sözleşme bütçesinin aslan payını, sağlayıcıların dijital euro ile çevrimdışı ödemeleri etkinleştirmek için ayırmayı planlıyor.

11 Ocak 2024 10:05

Güncellenme: 11 Ocak 2024 10:24

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital euro için çevrimdışı ödemeleri etkinleştirebilecek müteahhitlere büyük miktarda nakit teklif ediyor.


ECB, risk yönetimi, bilgi güvenliği ve bir kullanıcı uygulaması da dahil olmak üzere bir dizi özellik için sağlayıcı bulma çağrılarında, potansiyel yüklenicilere 1,2 milyar avro (1,3 milyar dolar) tahsis etmeyi planladığını açıkladı. Bu bütçenin yarısından fazlası da çevrimdışı ödeme hizmeti için kullanılacak.


Dünya çapında yaklaşık 100 ekonomi dijital çağa girmenin ve özel kripto para birimleriyle rekabet etmenin bir yolu olarak bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmayı düşünürken, büyük yargı bölgeleri arasında 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği, bu konunun resmen üzerine titriyor.


ECB son birkaç yıldır 20 AB ülkesinde yaklaşık 340 milyon kişi tarafından kullanılan para biriminin dijital versiyonu üzerinde çalışıyor. Bloğun yürütme kolu, 2023’te dijital para birimi için faiz ve büyük holdingleri yasaklayan, ilk günden itibaren çevrimdışı ödemeler vaat eden bir yasa önerdi.


ECB'deki yetkililer defalarca dijital euro üzerindeki çalışmanın bir tane çıkarma taahhüdü olmadığını söylese de, sağlayıcılara yapılan çağrılar, yasama tekliflerinde verilen sözlerin yerine getirilmesi için baskı oluşturabileceğini gösteriyor.


Banka, geçtiğimiz hafta CBDC’nin kurallarına ilişkin bir güncelleme yaptı.


Endüstri grubu Digital Euro Association’ın (DEA) başkanı Jonas Gross’a göre, 1,3 milyar dolar çok para gibi görünse de ECB’nin beklentileri doğrultusunda bu rakam oldukça makul.


“İlk tepkim bunun gerçekten çok yüksek bir meblağ olduğu yönündeydi. Ancak bunun birkaç yıl sürecek bir sözleşme olduğunu göz önünde bulundurunca gayet iyi bir fiyatlandırma olduğunu fark ettim.”


Çevrimdışı ödemeler

Gross, bütçenin yarısından fazlasının, yani %56'sının CBDC'nin çevrimdışı bileşeninin potansiyel sağlayıcılarına vaat edildiğini belirtti.


CBDC'lerin uygulanması söz konusu olduğunda, çevrimdışı ödemeleri etkinleştirmek üstesinden gelinmesi gereken en önemli engellerden biri olarak görülüyor. ECB, bireysel ödemeler için iki dijital euro planlıyor ve bunlardan biri yalnızca çevrimdışı kullanım için uygun olacak ve varlıklar da çevrimdışı olarak saklanacak. Gross, her iki sürümü de etkinleştiren bir uygulama öngördüğünü ve böyle bir ürünü kullanıcı dostu bir şekilde oluşturmanın zor olabileceğini söylüyor.


Sağlayıcıların seçilmesi

ECB'nin bu hizmetleri oluşturmak için kimi seçeceği de önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Banka, 2022’de dijital euro için bir e-ticaret prototipi oluşturmak üzere ABD'li teknoloji devi Amazon'u seçtiği zaman AB milletvekillerinden büyük bir tepki çekmişti.


Gross, ECB'nin "dışarıdan" seçimlerden kaçınabileceğini ve bu sefer Avrupa'da bir miktar varlığı olan geleneksel finans oyuncularına bağlı kalabileceğini belirtiyor.


Bu gelişmeler, ECB'nin dijital euro projesini bir kural kitabı hazırlamak ve platformun oluşturulmasına yardımcı olacak sağlayıcıları seçmek için bir "hazırlık aşamasına" taşımasının ardından geliyor. Euro çıkarma kararı, Avrupa Parlamentosu'nda mevzuatın tamamlanmasından sonra konuşuluyor, ancak tekliflerin siyasi tepkiyle karşı karşıya kalması nedeniyle onay garanti edilmiyor.


Daha Fazla Oku

    avrupaMerkez BankasıcbdcDijital Euro

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Sandali Handagama

Sandali Handagama, kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiridir. Columbia Üniversitesi gazetecilik yüksek lisans programından mezun oldu ve 2020'de Overseas Press Club Foundation'ın iş haberciliği bursunu aldı. The Guardian, The Nation ve Popular Science dahil olmak üzere çeşitli yayınlara katkıda bulundu. Sandali'nin kripto birikimi bulunmuyor ve @iamsandali olarak tweet atıyor

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk