Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

AB'li Milletvekilleri Dijital Euro Planlarına Şüpheyle Bakıyor

Avrupa Parlamentosu üyeleri, merkez bankası dijital para birimiyle ilgili mevzuat hazırlıklarını sürdürürken ne yapacaklarını şaşırmış görünüyorlar.

20 Nisan 2023 09:19

Güncellenme: 20 Nisan 2023 10:47

AB, önümüzdeki aylarda dijital euro ile ilgili önemli kararlar almaya hazırlanıyor, ancak AB'li milletvekilleri, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarma konusunda şüpheci görünüyorlar.


Çarşamba günü yapılan bir oturumda, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri gizlilik, devlet kontrolü ve bankaların rolü konusunda endişelerini dile getirdiler. Bazı üyeler ise, projenin sürdürülmesinin kayda değer olup olmayacağını merak ediyor.


Merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin ekonomi sözcüsü Markus Ferber, “Henüz inandırıcı şekilde yanıtlanmamış temel bir soru var: Bunun katma değeri ne olacak? Mevcut ödeme seçenekleriyle yapamayıp, bir dijital euro ile yapabileceklerim neler? Bu sorunun cevabı verilmediği sürece, dijital euro ile ilgili şüphe varlığını koruyacak." dedi.


Bu görüşün, meclisteki ikinci en büyük grup olan merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar grubunun bazı üyeleri tarafından da paylaşıldığı anlaşılıyor.

Fransız milletvekili Aurore Lalucq, "Sormamız gereken, bunu neden ve hangi amaçla yaptığımız. Sırf moda diye dijital trende dahil oluyoruz ve onu maşayla vermeye çalışıyoruz… Bence çok dikkatli olmalısınız.” ifadelerini kullandı.


Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital euroyu bu yıl içinde çıkarıp çıkarmama konusunda resmi karar almaya hazırlanıyor. Ancak yetkililer, CBDC için gerekli bir yasa bağlamında milletvekillerinin onayını almayı istiyor. 


Avrupa Komisyonu finansal hizmetler politikasından sorumlu komisyon üyesi Mairead McGuinness, milletvekillerine, "Kendi çözümümüzü bulmazsak, özel stabil coin'ler veya yabancı merkez bankası dijital para birimlerinin boşluğu doldurma riskiyle karşı karşıya kalırız. Dijital euro daha fazla inovasyonu ve otomatik ödemeler ve benzerlerini destekleyebilir." dedi.


McGuinness, gelecek ay, euro'nun yasal ödeme aracı olarak statüsünü, özel şirketlerin paranın dağıtılması karşılığında alacakları ödemeleri ve gizlilik konularını içeren bir yasa tasarısını kamuoyuyla paylaşacak. Gizlilik, ECB'nin 2021'de toplumun bu planlara dair endişelerini ölçmek için yaptığı anketin en önemli maddesiydi.


McGuinness, “Bu bir ‘Big Brother’ projesi değil. Mecliste bu konuyu, vatandaşlara yönelik bir kontrol mekanizması olarak ele almamalıyız... bu bir tercih projesi." ifadelerini kullandı.


Artık vazgeçilmiş Facebook libra stabil coin gibi özel sektör projelerinin, merkez bankalarının rolünü gasp edebileceğinden endişe duyan bazı milletvekilleri, bu argümanlardan etkilenebilir. Diğerleri ise, daha fazla devlet kontrolünün otoriter sonuçları konusunda endişe duyuyor.


Sağcı Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler Grubu'ndan Hollandalı milletvekili Michiel Hoogeveen, “Kendisine, Çin'le rekabet edebilmek için buna ihtiyacın bulunduğunun söylendiğini, eskiden Komünist Çin'e, onu kopyalayarak değil, püskürtme veya çevreleme politikalarıyla karşı koyduklarını” belirtti.


Diğer milletvekilleri ise, ECB'nin banka lobicilerinin etkisi altında kalmasından ve planlama sürecindeki, varlık sınırlamalarına benzer kısıtlamaların CBDC'nin hareket alanını gereksiz yere daraltacağından endişe duyduklarını dile getirdiler. 


Parlamentonun Yeşiller grubundan Ernest Urtasun, "Dijital euronun yıkıcı etkisinden korkan bazı çıkar grupları planı engellemeye çalışıyor. Önemli olan bu projenin geliştirilmesi. Bunu ECB'nin ve özel bankacılık sektöründen aldıkları teknik tavsiyelerin insafına bırakamayız." dedi.


Daha Fazla Oku

    ABDijital Eurocbdcebc

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk