Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

ABD’li Regülatör FTX Çöküşünün Ardından Yasa Tasarısının Güçlendirilmesini Savunuyor

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu Başkanı yaşanan malum olaylar neticesinde yasa yapıcıların herhangi bir boşluk ya da aralık bırakmamasını savunuyor

2 Aralık 2022 14:57

Güncellenme: 2 Aralık 2022 15:09

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, kripto para borsası FTX eğer gözetimleri altında olsaydı çöküşün yaşanmayabileceğini savunuyor.


CFTC Başkanı Rostin Behnam FTX çöküşü hakkında Kongre’ye verdiği ifadede, FTX’in kurumları tarafından regüle edilmediği için çöküşü engelleyemediklerini söylüyor. Behnam kanun yapıcılardan spot piyasada faaliyet gösteren borsaları doğrudan inceleyebilecekleri çok daha geniş yetkiler verilmesini talep ediyor. Söz konusu borsalar şu anda ABD’li herhangi bir federal kurum tarafından denetlenmiyor (menkul değer olarak addedilen token’lar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından inceleniyor.)


Çoğu senatörün Bahamalar merkezli global kripto para borsası FTX.com ile ABD’de faaliyet gösteren FTX US arasındaki farkı ayırt edemediği görülüyor. FTX’in kardeş şirketi Alameda Research’e müşteri ve kurumsal fonların aktarıldığı FTX.com’un daha büyük sorunları söz konusu.


Behnam yine de bu türdeki hareketlerin senatörler Debbie Stabenow ve John Boozman’ın önderliğindeki Dijital Emtia Tüketici Koruma Yasası tarafından yasaklandığını belirtiyor.


Behnam, Dijital Emtia Tüketici Koruma Yasası’yla müşteri ya da kurumlara ait paraların karıştırılmasını yasakladığını ve böylece hem kurumsal yönetişim hem de muhasebe işlemlerinin iyileştirileceğini savunuyor. Fakat Behnam diğer şirketler tarafından potansiyel kötüye kullanımların engellenmesini için yasanın üzerinden bir kere daha geçilmesini tavsiye ediyor.


“Geçtiğimiz haftalarda yaşananlar ışığında frene basıp, yasayı incelemeli ve herhangi bir boşluk ya da aralık olmadığından emin olmalıyız” diye konuşan Behnam ekliyor: “Regüle edilmemiş işletmede yaşanan hayasız hareketler göz önüne alındığında söz konusu yasanın, şu sıralar birçok üyenin üzerinde durduğu apaçık sorunlara, kripto işletmesi ve onun etrafında dönen menfaat çatışmalarına, işletmeye ait finansal bilgilerin açıklanması gibi konularda güçlendirilmesi gerekebilir.”


Frene basıp ya da basmamaktan öte Behnam, spot piyasaların çok daha sıkı incelenmesi adına kurumundan yasa tasarısının hızlıca geçmesinin önemini vurguluyor.


“Yasayı güçlendirmek ve boşlukları doldurmak önemli ancak elimizden geldiğince çabuk hareket etmeliyiz. Önümüzdeki aylarda FTX gibi olayların tekrar yaşanmasını ve bu boşluklar yüzünden müşterilerin para kaybetme riskine girmesini istemiyoruz” diye konuşuyor Behnam.


ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun regülasyonla ilişkili yaptırımlarının öneriler ve içeriden ifşalarla kısıtlı kalmasını “sağlıklı bulmadığını” söyleyen Behnam, kurumunun sorunlara doğrudan müdahale edebilmesini savunuyor.


“Borsaların kayda girmesine ihtiyacımız var. Piyasa faaliyetlerinin takip edilmesine ihtiyacımız var. Müşteri varlıklarını elinde tutan saklama hizmeti veren şirketlerle doğrudan ilişkimizin olmasına ve söz konusu paraların dolaşmasını yasaklamamıza ihtiyacımız var” diye konuşan Behnam, ekliyor: “Kapsamlı bir regülasyon çerçevesi dahilinde tüm bu yasa dışı aktiviteleri önlemek adına birçok aracımız mevcut.”


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk