Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

ABD’de Federal Kuruluşlar Dijital Varlıkları Düzenliyor, Eyaletler de Varlıkların Düzenlenmesine Önderlik Ediyor

ABD'de federal kuruluşların dijital varlıklara yönelik düzenlemeleri son hızla sürerken eyaletler de sürecin yönetimini gerçekleştiriyor

9 Haziran 2022 09:02

Güncellenme: 9 Haziran 2022 13:10

Biden yönetimi 9 Mart 2022'de dijital varlıklarla ilgili çok beklenen, "riskleri ele almak ve dijital varlıkların ve bunların temelindeki teknolojinin potansiyel faydalarından yararlanmak için şimdiye kadarki ilk 'tüm devlet genelinde yaklaşıma sahip'" başkanlık kararnamesini yürürlüğe koydu.


Sözkonusu kararname çeşitli tepkiler almış aldı, ancak New York Eyaleti Mali Hizmetler Departmanı (NYDFS) Başmüfettiş Yardımcısı Dan Sangeap'ın LinkedIn'deki bir yorumu özellikle ilginç bir soruyu gündeme getirdi: Eyaletlerin neredeyse sekiz yıl boyunca kendi kripto politikalarını üretmelerine izin verdikten sonra, federal düzeydeki “acele”nin sebebi nedir?


New York'un sanal para birimi sistemine vurgu yapan bir NYDFS müfettiş yardımcısı tek başına şaşırtıcı bir olay değil. Ama şaşırtıcı olan, müfettişin söyledikleriyle federal hükümetin eyaletlerin gerisinde kalmasının bir örneği olarak New York kripto para birimi düzenlemesine dikkat çeken kongredeki cumhuriyetçilerin dediklerinin birbirlerine nasıl benzediği.


Açmak gerekirse; ABD Başkanı Çalışma Grubu'nun ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Stable Coinler Raporu'na dair oturum sırasında, Ohio'dan Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olan Senatör Warren Davidson, NYDFS'nin zaten yıllardır sabit paraları regüle ettiğini ve federal hükümetinse bu konuda "yedi yıl geç kaldığını" belirtti.


Aslında, eyalet para transfer yasalarının çoğu, stable coinler için düzenleyici bir lisans çerçevesi sağlamakta. Biden yönetimi "tüm devlet genelinde" bir yaklaşım benimsemeye çalışsa da, hem kısa hem de uzun vadede eyaletlerin küresel kripto endüstrisinin regüle edilmesinde aktif rol oynamaya devam etmeleri muhtemel.


9 Mart 2022 tarihli başkanlık kararnamesine rağmen, TRM Labs'tan Ari Redbord gibi saygın kripto endüstrisi liderleri hala "Kongre'den 'acil çıkarılmasına ihtiyaç duyulan kanun'un muhtemelen bir süre daha çıkmayacağına" inanıyor. Bu karamsarlık, halihazırda sadece "diyalog için bir başlangıç noktası" olarak kabul edilen, yakın zamanda açıklanan Sorumlu Finansal Yenilik Yasası'na da uzanıyor.


Anekdotsal olmakla birlikte, bu yorumlar, devletlerin kripto para alanını düzenlemede oynadığı hayati rolü vurguluyor. Ve devlet düzenlemesinin önemi sadece federal düzeydeki eylemsizlik nedeniyle değil, aynı zamanda federal düzeyde algılanan politika değişimleri nedeniyle de artmış durumda (örneğin, bir süre için yeni kripto sözleşmelerini askıya alan üst düzey bir ulusal bankacılık düzenleyicisi). İnovasyon federal seviyenin altında gerçekleşiyor.


Yenilikle ilgilenenler bunu akılda tutarak, sadece federal çabalara değil, başta New York, Wyoming ve Florida olmak üzere eyaletlere de bakmalı.


New York


New York, yalnızca uzun ömürlü olması bakımından bile, muhtemelen en üretken kripto düzenleyicisi durumunda. NYDFS, 2015'te sanal para birimini düzenlemekle görevlendirildi, ve New York'un kripto para piyasasını yedi yıldır denetliyor. Buna ek olarak, NYDFS, ABD'de sanal para birimi etkinliğine özel uyarlanmış kapsamlı bir lisanslama ve düzenleyici rejime sahip olan ilk varlık olarak kabul edilmiş durumda.


Bu yedi yıl içinde NYDFS, BitLicense'den uzak durmak için New York'tan kaçan kripto varlıklardan eski müfettişin kendisine kadar uzanan, hak ettiğinden çok daha fazla bir eleştiri payını üzerine çekti. Öte yandan, diğer bazıları ise NYDFS'yi "mevzuat onayları yoluyla kripto alanına taze para getirmede çok önemli" olarak nitelendirdi.


Destekçilerinden ve aşağılayıcılarından bağımsız olarak, BitLicense rejimi sağlam durdu ve her zamankinden daha güçlü görünüyor.


Hatta, yasama yakın zamanda NYDFS'ye – sanal para birimini daha da büyütmede NYDFS'ye yardımcı olması beklenen – sanal para birimi firmalarını "değerlendirme" yetkisi verdi, buna ek olarak aynı zamanda "New York'a diğer şehirlerden daha fazla para ve iş akıyor ve bu da onu ABD'nin fiili kripto başkenti haline getiriyor."


Dahası, NYDFS Başmüfettişi Adrienne Harris, BitLicense'ı geliştirmenin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirtti ve süreci kolaylaştırmak için bu yıl sadece ek personel almakla kalmadı, aynı zamanda yıl sonuna kadar sanal para biriminin boyutunu üç katına çıkarmayı planlıyor.


Wyoming


New York uzun ömürlü ve kurumsal prestije sahip olsa da, Wyoming de kripto alanında lider olarak kendini kanıtlamaya çalışıyor.


Wyoming yasama organı, merkeziyetsiz otonom organizasyonları (DAO) tanımak için yasal bir çerçeve de dahil olmak üzere blokzincirle ilgili birden fazla yasa çıkarmış durumda. En önemlisi, Wyoming, "sanal para birimleri, dijital menkul kıymetler ve dijital tüketici varlıkları gibi dijital varlıklara odaklanmak" üzere yeni bir tür kurum olan Özel Amaçlı Mevduat Kurumu'nu (SPDI) tanımladı. Wyoming'in raporladığına göre, dört SPDI şirketi onaylanmış halde.


Bununla birlikte, bu dört SPDI'nın işe başlayıp başlamadığı belirsiz. Hatta, onaylanmış dört SPDI'dan hiçbirinin henüz faaliyete geçmek için gerekli yetki belgelerini almadığına dair haberler mevcut. Her bir kuruluşun web sitesinden elde edilen bilgilere bakıldığında, durumun hala böyle olduğu görülüyor.


Florida


Wyoming gibi, Florida da kendisini ABD'nin bir sonraki kripto para birimi – ve finansal – başkenti olarak konumlandırmaya çalışıyor. Öyle ki, Miami Belediye Başkanı Francis X. Suarez Bitcoin 2022'de –ikonik Wall Street Bull'a açıkça gönderme yaparak– "Miami Boğası"nı tanıttı. Miami Boğası hakkında çok şey söylenmiş olsa da, Florida'nın kendisini daha kripto dostu yapmak için –aralarında en önce çıkan, Espinoza sorununu çözmek için düzenlenen mevzuat gibi– attığı adımlar hakkında asıl daha fazla şey söylenmeli.


Burada bir küçük açıklama yapalım; Espinoza sorunu, Florida'da kripto para içeren herhangi bir iki taraflı işlemin satıcının bir para havale lisansına sahip olmasını gerektireceğini iddia eden, 2019 tarihli bir Florida mahkemesi kararı olan State v. Espinoza davasına bir atıftır.


Bazıları Espinoza'da reform yapma çabalarını sektörce sponsorlanmış bir olay olarak göstermeye çalıştı, ancak bu tür eleştiriler Espinoza'nın ortaya koyduğu tutarsızlıkları görmezden geliyor. Espinoza meselesi Florida'yı bir uç değer haline getirmiş durumda ve çoğu eyalet, üçüncü taraf bir aracının da bulunduğu durumlarda lisans gerektiriyor.


Bu nedenle Espinoza, sektör tarafından eleştirildiği gibi, Espinoza'nın uygulanmasından da sorumlu kurum olan Florida'nın Mali Düzenleme Ofisi komiseri tarafından da haşlandı. Sektörün endişelerine yanıt olarak, mevzuat yakın zamanda Florida yasa koyucuları tarafından meclisten geçirildi ve vali tarafından imzalandı. Söz konusu mevzuat, bir aracı aracılığıyla kolaylaştırılan işlemler ve kripto para satın alan, satan veya ticaret yapan iki taraf arasında yasal bir ayrım yaratıyor. Değişiklikler 1 Ocak 2023 'te yürürlüğe girecek.


Eyaletlerin önderliği iyi


Eyaletlerin düzenleyici boşluğu doldurma yönündeki gayretleri de eleştirisiz kalmış değil. Eyalet tarafından yamalar halinde yapılan düzenlemelerin uyum çabalarını hantal hale getireceğine dair yaygın bir çekince var. Daha yakın zamanlardaki bir şikayet de, eyaletlerin kripto endüstrisi için cahil, ya da istekli yardakçılar haline gelmeleri. Bu eleştirilerin ıskaladıkları şey ise, eyalet seviyesindeki düzenlemelerin getirdiği potansiyel faydalar.


Eyalet düzenlemeleri daha fazla açıklık getirebilir ve hatta belki büyük ölçekte, bir miktar yeknesaklık ölçüsü dahi sağlayabilir. Sanal para birimi aktivitesinin para transferi olarak düzenlenip düzenlenmediğini belirten bir rehber veya izin mektubu (no-action letter) yayınlayan her ek eyaletle birlikte, sektör katılımcılarına daha fazla açıklık sağlanır.


Dahası, düzenlemeye yönelik belirli yaklaşımlar eyaletler arasında yaygınlaştıkça, her farklı eyaletin oluşturduğu yamalar boyunca organik bir tür yeknesaklık gelişebilir ve nihayetinde belirli aykırı değerleri tekrar gruba dahil edebilir (örneğin, Florida, kripto para transferini yalnızca üçüncü bir taraf aracı mevcut olduğunda para transferi olarak düzenleme yönündeki yaklaşıma diğer eyaletlerle birlikte katılır).


Eyalet düzenlemesinin yama yapısı aynı zamanda bir “sağlıklı ve koruyucu düzenleyici yedeklilik” kaynağı olarak da hizmet edebilir. Yedekliliğe genellikle olumlu bir şekilde bakılmasa da, çok sayıda düzenleyicinin varlığının, partizan yönetim değişikliklerinin yarattığı şokları federal muadilleriyle karşılaştırıldığında daha iyi absorbe edebileceği söylenebilir.


Eyaletler daha bir süre buralardalar


Ayrıca, eyalet düzenleyicilerinin kripto para birimi düzenlemesinde kilit bir rol oynamaya devam edeceğini gösteren birkaç işaret mevcut. Federal Hükümet, geçmişte eyalet düzenlemelerini görmezden gelme eğilimindeyken, 7 Nisan 2022 tarihli uyarısında, Federal Mevduat Sigorta Kurumu, kendi düzenlediği ve kontrol ettiği kuruluşları kripto ile ilgili faaliyetlerini eyalet düzenleyicilerine de bildirmeye çağırdı.


Senatör Pat Toomey'in Stable Coin GÜVEN Yasası, eyalet düzenleyicilerinden de bahsediyor ve "mevcut çoğu stable coin yaratıcılarına eyalette kayıtlı para aktarıcı statüsünü veriyor ya da o statülerini koruyor." Ve özel sektörden, OCC tarafından kripto para ile ilgili faaliyetler için Ulusal Bankacılık tüzüğüne dahil edilen üç kuruluştan biri olan Paxos, New York tüzüğünden vazgeçme niyetinde olmadığını kamuoyuna açıkladı.


Biden'ın sanal para birimi düzenlemesine "tüm devlet genelinde" yaklaşımının başarılı olup olmadığını yalnızca zaman gösterecek. Ancak tüketiciler, sektör ve diğer ilgili taraflar, özellikle New York, Wyoming ve Florida'da eyalet sanal para birimi düzenlemesinin yamalarının hala güçlü bir şekilde devam ettiğini bilerek rahatlayabilirler.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


CoinDesk Türkiye

CoinDesk, gelişmekte olan kripto ekonomi ve finansal sistemin dönüşümü ile büyüyen küresel topluluk için en etkili ve güvenilir platformdur. 2013 yılında kurulan CoinDesk, kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisi ile ilgilenen milyonlarca müşteriye haber, analizler, podcast yayınları, canlı yayınlanan TV programları, araştırma raporları, canlı etkinlikler ve indeks, veri ve analitiğin birleştiği araçlar sağlamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ApeCoin, Yuga Labs’in ApeChain'i Piyasaya Sürmesiyle %100 Arttı

21 Ekim 2024 13:53

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk