Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Piyasalar

Binance Uyum Görevlisi: KYC Borsaya “Milyarlarca Gelir”e Mal Oluyor

Binance kripto borsasının soruşturma ekibi, Reuters'ın borsayı kötüleyen haberi hakkında CoinDesk'e bilgi verdi

2 Ağustos 2022 08:06

Güncellenme: 2 Ağustos 2022 08:11

Binance kripto borsasının soruşturma ekibi, Reuters'ın borsayı kötüleyen haberi hakkında CoinDesk'e bilgi verirken, Binance'daki yasadışı faaliyetlerin düzeyi ve borsanın suçla mücadele yöntemleri hakkındaki görüşlerini de paylaştı.


Binance'ın uyum ekibinin önde gelen üç üyesi, dünyanın en büyük kripto borsası için dolandırıcılık, kara para aklama, terörün finansmanı ve basında yer alan olumsuz haberlerle başa çıkabilmek için ne yapılması gerektiğini değerlendirdi.


Reuters geçtiğimiz günlerde Binance ve yasadışı faaliyetlerle ilişkisi hakkında bir dizi soruşturma raporu yayınlamıştı. Haber ajansı, Binance'in suç faaliyetleri için bir merkez haline dönüştüğünü ve kara para aklamaya ilişkin birçok olumsuz bulguyu görmezden geldiğini iddia etmişti. Reuters ayrıca, borsanın, Rusça darknet piyasası Hydra için 2017'den bu yana 780 milyon dolarlık ödemeye aracılık ettiğini belirterek, Hydra’nın Binance'in kullanıcı tabanı içinde derinlemesine yerleşmiş bağlantıları olduğunu öne sürmüştü. 


Binance'in uyum ekibine halihazırda, eskiden ABD Milli Gelirler Dairesi'nin (IRS) siber suç biriminde araştırmacı olarak görev yapan Tigran Gambaryan ve Matthew Price liderlik ediyor. Her iki isim de önde gelen darknet piyasaları AlphaBay, Silk Road ve Hydra'yı etkisiz hale getirmede rol oynamıştı. 


Resmi olarak kayıtlı bir merkezi bulunmamasına rağmen çok sayıda ülkede faaliyet gösteren borsa, HSBC eski yaptırım uzmanı Çağrı Poyraz'ı da yeni yaptırımlara uyum küresel başkanı olarak işe aldı.


CoinDesk, Reuters'ın iddialarının doğruluğunu öğrenmek üzere Binance'a ulaştı ve Gambaryan, Price ve Poyraz ile iki uzun görüşme gerçekleştirdi. Adıgeçenler, Binance'ın diğer borsalara kıyasla daha fazla paranın aklanmasını ölçüsüz şekilde kolaylaştırdığı ve suç için bir cazibe merkezi haline geldiği iddiaları da dahil olmak üzere yöneltilen birçok iddiaya karşı çıktılar.


Zaman zaman idareciler, ara sıra gazetecileri tanımlamak için aşağılayıcı sözler kullanarak bir barmene hava atan bar patronları gibi davranırlar. Bu yüzden yaptıkları bu tür yorumlara ihtiyatla yaklaşmak gereklidir. 


Bununla birlikte, çok çabalamalarına rağmen yeraltı suç dünyasının kripto endüstrisinde nasıl sağlam şekilde kök saldığı konusunda şaşırtıcı bir samimiyetle konuştular. Aynı zamanda, Binance aracılığıyla aklanan yasadışı fonları gizlemeye çalışırken, dünyanın en kötü şöhretli siber suçlularından bazılarını nasıl takip ettiklerine dair küçük bir pencere açtılar. 


Binance'i Hydra ile ilişkilendiren iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?


Matthew Price (MP): Evet, Hydra çok büyüktü ve Rusya'da faaliyet gösterdi. Bu Bank of America'nın uyuşturucu kartelleri için kara para aklamayı desteklediğini söylemek gibi birşey. “Binance bu piyasanın faaliyette olduğunu biliyordu, bu yüzden piyasayı desteklemeliler” gibi bir izlenim ortaya çıktı.


Tigran Gambaryan: Gelen parayı kontrol edemezsin. Mevduatları kontrol edemezsin. Ancak, daha sonra kendinin ne yapacaklarını kontrol edebilirsin. Hintli dolandırıcılar insanlardan Apple hediye kartları almalarını istediklerinde, bu Apple'ın yüz milyonlarca dolar akladığı anlamına mı geliyor? Hayır. Suçlular mümkün olan en kolay ve en ucuz yolu seçerler. Binance en ucuzuysa, neden kullanmasınlar ki?


MP: İyi bir örnek verecek olursak, [Hong Kong merkezli bir borsada çalışıyormuş gibi gösterip 220 bin dolar çalmakla suçlanan iki Kanada vatandaşına atıfta bulunarak] Alım-satım işlemleri yürüten HitBTC hesapları tespit ettik. Elimizde sadece e-posta adresi vardı. [IRS'de çalışırken] bu e-posta adresiyle arama izni alabilir ve bunların içeriğini görebiliyorduk. Kullanıcının kendisine hediye kartlarıyla ödeme yaptığını da görebiliyorduk. Bu bağlantıyı sadece e-posta hesapları aracılığıyla yapabiliyordum. Bu nedenle de soruşturmanın sonuna kadar bir KYC (know your customer) kripto hesabına ulaşamadım, ancak bu kişilerin kim olduğunu ve ne yaptıklarını zaten biliyordum.


MP: KYC yalnızca, bu kişi parasını borsa dışına çıkarmaya ihtiyaç duyduğu aşamada rol oynadı. Coinbase, Circle ve Kraken, (alım satım işlemlerini anonim hale getiren) Helix'den gelen işlemi fark ederek platform dışına çıkardı. Böylece, borsa dışına çıktı ve başlangıçta "LocalBitcoins" platformunu, daha sonra da bire bir görüşmeleri kullanmaya başladı. Borsalar, kara paranın olduğu yerler değildir. Bu adamlar da bunu [borsadaki işlemlerin izlendiğini] bildiklerinden dolayı işleri gizlice yürütürler. Bu sebeple borsaları kullanmak istemiyorlar. [Suçlu] Binance'ı kullanmayı deneseydi, işlem izleme mekanizması sayesinde fark edilecekti.


TG: 2019'da bile, Twitter VIP dolandırıcılığıyla ilgisi olan bu iki geri zekalıyı tespit edebilmiştim. Biri Birleşik Krallık'tan Mason Sheppard'dı. Hepsi Binance üzerinden yapılmıştı.


Binance'i, yasadışı faaliyetler açısından diğer borsalara kıyasla nasıl değerlendiriyorsunuz?


TG: Bir çalışma yaptık. Giriş yapan yasadışı fonları borsanın toplam hacmine kıyasla ele alırsanız; evet, yasadışı bir şekilde giren para var, ama çok fazla da para girişi var. Binance, çoğu borsadan daha iyidir veya aynı seviyededir. Donanımımız bazı alanlarda Kraken'den ve Coinbase'den çok daha iyiydi, bazı alanlarda ise daha kötüydü. Ama tek bir aykırılık dahi yok.


Farklı düzenlemelere sahip ülkelerde faaliyet gösteriyoruz. Bu da işimizi zorlaştırıyor. Bu nedenle bu tip ülkelere [Fransa, İtalya, Dubai] daha fazla odaklanmalıyız. Bu yerlerde faaliyet göstermemiz kolluk kuvvetlerinin harekete geçmesini sağlıyor.


Bir sürü inanılmaz iş yapıyoruz. Hiçbirimiz o zamanlar bu görevlerde bulunmadığımız için geçmişte olanlar hakkında yorum yapamam. Çünkü tüm sektör dağınıklık içindeydi - her şey gelişi güzel gelişiyordu. Hepsi [kötü şeylerin] yaşandığı bir dönemden geçti.


Reuters, kullanıcıların VPN'ler (sanal özel ağlar) sayesinde yaptırımlardan ve yasalardan kaçabileceğini iddia etti. Bu konudaki görüşünüz nedir?


TG: VPN'lerle ilgili mesele şu. Kayıtlara geçmesi için söylüyorum, hiçbir borsa VPN'leri engellemez. Hiçbir kripto borsası da VPN işlemini engellemez. VPN işlemi, suçun bir göstergesi değil. Tek başına birinin suçlu olduğunun göstergesi değil. VPN kullanmak yasa dışı değil, borsaların engellediği bir şey zaten değil. Bununla birlikte, ayrıntılara girmeden değineyim, VPN işlemi soruşturmalar için yararlı olabilir. Çünkü, VPN kullanımına ilişkin alışkanlığa sahip belirli oyuncular var – ve bunlar, diğer bulgularla birlikte, bize bu kişilerin kimler olabileceğini söyleyebilirler. VPN asla birini teşhis etmemi engelleyen bir şey olmadı. 


VPN kullanımı beni bir kez bile yanılgıya uğratmadı.


30 sektör lideriyle görüşmek için bulunduğu İsviçre'nin Davos kentinden CoinDesk'e konuşan Poyraz, ABD yaptırımlarını ihlal etmediğinden dolayı Binance borsasının İran dışındaki İranlı müşterilere hizmet vermeye devam ettiğini belirtti. Reuters, Binance'in KYC sürecini sıkılaştırmadan önce çok sayıda İranlı tacirin 2019'dan 2021'e kadar borsaya erişim sağladığını iddia etmişti. Bu hafta New York Times da, İranlı kullanıcıların platformu kullanmasına izin verdiği gerekçesiyle rakip borsa Kraken'in muhtemelen Hazine Bakanlığı'nın para cezası ile karşı karşıya kalacağını bildirdi.


Çağrı Poyraz: Yaptırımlar açısından, İran dışında yaşayan İran vatandaşları OFAC [Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, yaptırımları uygulayan ABD kuruluşu] için bir mesele bile değil… Kuzey Kore ya da Suriye ise BM yaptırımlarına dahil olan ülkeler. BM yaptırımları kabul edildiği her yerde uygulanıyor. ABD'nin İran ve Küba'ya ilişkin yaptırımlarıysa sadece ABD yasalarına ve bu yasaların yürütülmesine göre uygulanabilir. Bu bağlamda, bu yaptırımlar hiçbir zaman yurtdışında yaşayan İran vatandaşlarına uygulanmayacaktır. Çünkü bunu yapmak yasa dışı.


TG: Avrupa ülkelerinde şirketlerin ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını uygulaması yasa dışıdır. [Financial Times raporuna göre, Avrupa ve ABD arasındaki yaptırım kuralları belirsiz ve çelişkili].


CP: Binance'ın Tigran ve benim gibi insanları işe almasının nedeni, yaptırım programına ilişkin bilgi birikimi oluşturmak. Hatta bir keresinde Birleşik Krallık'ta İranlı bir mültecinin Binance hesabı açmasını sağladım. Buna bile daha önce izin verilmiyordu, [Binance, yaptırım uygulanan bir ülkenin oturanı ve vatandaşı arasında bir ayrım yapmak için kontrol mekanizmaları geliştirdi] ki bu yanlış bir şeydi.


TG: AB'de ABD yaptırımlarını uygulamak yasa dışı. Bu, bir ABD kuruluşu olmadığımıza ilişkin karmaşık gerçeği bir kez daha gösteriyor. ABD yetki alanı dışındaki yerlerde bizi riske sokan muhafazakar bir yaklaşım benimsiyoruz. Ancak [ABD yaptırımlarına] da uyuyoruz. Yaptırımlara uymamız, zannımca AB yasalarına aykırı olduğu için, bizi diğer ülkelerde teknik olarak yasa dışı bir pozisyona itiyor.


CP: Sadece konuyu açmak için, lütfen herhangi bir bankaya faaliyet gösterdikleri ülkelerde veya ABD'de ikamet eden İranlılar için hesap açıp açmadıklarını sorun. Cevapları evet olacaktır. İran'da yaşayan İranlıları soruyorsanız, evet her türlü önlemi alıyoruz. Tabi, her zaman sızıntılar olur, olduğunda da bulur ve kontrol mekanizmalarımızı daha da geliştiririz.


Reuters, Binance CEO'su Changpeng “CZ” Zhao'nun Telegram mesajlarının, uyum görevlilerinin gevşek bir KYC ve kara para aklamayla mücadele (AML) politikası yürütüldüğüne ilişkin çağrılarını dikkate almadığını gösterdiğini bildirdi. CZ hakkındaki görüşünüz nedir?


TG: CZ inanılmaz derecede destekleyici olmuştur.


CP: 17 küsur yıldır uyum görevlisiyim. Esas iş, CEO da dahil olmak üzere işletmeye riskin ve sorunun ne olduğunu açıklamak ve risk temelli bir karar vermek. Asla kimseden yasadışı bir şey yapmasını isteyemezsiniz, ancak gri alana dair bir husus varsa, risk temelli bir karar verebilirsiniz. Tanıdığım CZ'ye – ve yeterince uzun süredir de buradayım – bir meseleyi açıkladığınızda, [doğru davranma hususunda] hiç tereddüt ettiğini görmedim. O asla yanlış bir şey yapmayacaktır. 


TG: Yoksa, çevresinde şu anki gibi aynı kalibrede insanlara sahip olamazdı. Bu küçük bir şirketti. Büyüdüler ve şimdi sahip oldukları insanlara bir bak. Daha önce gerçekleşen hiçbir şeyi savunamam. Biz yaşanan sorunları çözmek için buradayız. CZ'nin [Binance]'a tonlarca paraya mal olan kararlar aldığını kesinlikle biliyorum. Risk temelli bu kararlar sebebiyle milyonlarca kullanıcısı olan hesapları platform dışına çıkardık. Çünkü doğru olan buydu. Milyarlarca dolara mal oldu ama yaptı.


Temmuz 2021'de Binance, KYC yapmayan hesaplar için 2 BTC olan tartışmalı para çekme limitini 0.06 BTC'ye düşürmeye karar verdi. Bu değişiklikten sonra yasadışı işlemlerde kayda değer bir düşüş oldu mu?


TG: Yaptık. Aslında bir çalışma yaptırdık. LinkedIn'le devam etmek ve 6 Ocak komisyonunda yer alan ve daha önce [ABD Adalet Bakanlığı]'nda görev yapmış olan Amanda Wick ile aramdaki renkli fikir alışverişini öğrenmek isterseniz, bir hikaye uydurmasından dolayı kendisiyle tartışma yaşamıştım. Çünkü Adalet Bakanlığı'ndan birinin gelip bir borsaya ilişkin yorum yapması bana biraz garip geliyor.


TG: Her neyse, soruşturma ekibine bir hususu araştırması talimatını verdim: 2021'in etkisi nedir ve bu, geçen 6-8 ay göz önünde bulundurulduğunda ne zaman başladı? Toplam işlem yüzdesine bakarsanız, yalnızca mevduatlarda değil, [yasadışı faaliyet miktarında] da büyük bir fark var. Binance rakiplerinden katı be kat daha büyük.


Gerçek matematik kullanırsanız, [yasadışı faaliyet]e ilişkin rakamlar sektör geneliyle aynıdır. Bazılarından daha iyi, bazılarından daha kötü. Ancak yine de bu büyük ölçüde, sayıların daha doğru olduğundan emin olmak için bu görev alanlarında çalışan [Binance personeli] üzerinde ekstra baskı yaratan, uygulamakta olduğumuz yargı yetkisinden kaynaklanmakta. Ama tek bir aykırılık dahi yok.


Binance'ın bir suç yuvası olduğunu ortaya koyan hiçbir şey yok ve benim istediğim de buydu. Bunu daha iyi hale getirecek bir şey koymak istedim.


CP: Bunu daha fazla göstermeliyiz, ancak bunu göstermemiz diğer suçluları daha uyanık hale getiriyor. Bunu her gün yapamayız çünkü bu onlara bir çeşit tüyo verecektir. Bir örnek, etki alanınıza saygı duyuyorum ve kendi doğruluk kontrollerinizi siz yapacaksınız. ABD tarafından 100 milyon dolardan fazla yasadışı fonu akladığı için yaptırım uygulanan Estonya merkezli bir borsa olan Garantex'ten [iş yapmayı bıraktığımızda] ne zaman çıktığımıza bir bakın. OFAC tarafından belirlenmeden neredeyse bir ay önce. Bu şekilde ön alabiliyoruz, çünkü CZ buna izin veriyor. Tek bildiğim bir ay önce ayrıldığım, çünkü bunu yapmaya yetkimiz var.


TG: Onlarla iş yapmaya devam eden başka borsalar da var. KYC'yi uyguladıktan sonra müşterilerimizin %90'ını kaybettik, milyarlarca gelirden olduk. 


Neden Binance'ın fiziksel olarak bir merkezi yok?


Jessica Lung (Binance sözcüsü): İtalya, Fransa, Abu Dabi ve şimdi de İspanya'da kayıtlıyız.


(Binance, ana merkezin nerede olduğunu veya nerede olacağını açıklamayacaktır.)


TG: Daha yeni Paris'teydim. Paris'te emniyet güçleriyle görüştüm. Bu bir sır değil sonuçta. Her yerde ofislerimiz var. Aktif olarak Avrupa, APAC (Asya Pasifik) ve Latin Amerika'ya yayılıyoruz. Yerinde devam eden lisanslandırma işlemlerimiz var. 


JL: Fransa kaydı için istenenlere bakarsanız, çok sıkı olduğunu ve detaylı değerlendirildiğini, aranan gereksinimlerin de çok yüksek olduğunu görürsünüz. Bu size gerçek bir sürecin nasıl işlediğini görebilirsiniz.


TG: Umarım bir gün, üzerinde ne kadar çalıştığımızı ve neler yaptığımızı görmeniz için sizlere erişim izni sağlayabilirim. Brezilya'daki Binance personeli bir hafta boyunca federal polisle çalıştı. Şimdi [lisansların alınmasının zor olduğu yer] Fransa'dayız. Bu yüzden [Reuters hikayesinin gözden kaçırdığı] Binance'ta neler olduğunu bilmek benim için muhteşem bir şey. Sanırım sadece biraz üzgünüm. Neyse boşver. Ama bu [gazetecilerle] zamanımı boşa harcamaktan da nefret ediyorum.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Oliver Knight

Oliver Knight, Nisan 2022'de CoinDesk'e muhabir olarak katıldı. Knight, CoinDesk'e katılmadan önce üç yıl boyunca Coin Rivet'te Baş Muhabir olarak görev yaptı. Birmingham City Üniversitesi'nden gazetecilik derecesi ile mezun olan Knight, 2014 yılında Bitcoin dünyasına girmeden önce çeşitli spor yayınlarında çalışmaya devam etti. Herhangi bir kripto birikimi yoktur.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Trump-Harris Karşılaşması Öncesi 55 Bin Dolar

9 Eylül 2024 18:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk