Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Öğren

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Kimse Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğunu bilmiyor, ancak onun kripto parada yeni bir çağ açan, Bitcoin’in kurucusu olduğunu biliyoruz.

12 Aralık 2022 18:00

Güncellenme: 13 Aralık 2022 21:06

Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu bilmiyor olabiliriz ama ne yaptığını biliyoruz. Nakamoto Kasım 2008’de Kriptografi (şifreleme bilimi) Posta Listesi aracılığıyla bir belge yayımlayarak Bitcoin protokolünün kurucusu oldu.


Nakamoto ardından 2009’da posta listeleri aracılığıyla projedeki diğer kişilerle paylaşarak Bitcoin yazılımının ilk versiyonunu yayımladı ve 2010’un sonlarında topluluktan kopup ortalıktan kayboldu.


Nakamoto, insanlarla açık kaynak ekibinde çalıştı, ama hiçbir zaman kişisel bir bilgi vermedi ve kendisinden son olarak başka işlerle uğraşmaya başladığını söylediği 2011’in baharında haber alındı.


Satoshi Nakamoto Japon Muydu?

Kitabı kapağına göre yargılamamak lazım. Aslında, belki de yargılamalıyız.


Satoshi açık düşünme, zeki, bilge anlamlarına gelir. Naka orta, iç ya da ilişki anlamlarına gelebilir. Moto ise köken, kuruluş anlamlarına gelebilir.


Bunların hepsi, akıllıca bir algoritma tasarlayıp bir mekanizma inşa eden kişi için kullanılabilecek sözlerdir. Ama sorun tabii ki her kelimenin birden fazla muhtemel anlamının olmasında.


Nakamoto’nun Japon olup olmadığını kesin olarak bilemeyiz. Aslında, “o” diyerek onun gerçekte erkek olduğunu varsaymamız bile tahmine dayalı. Satoshi Nakamoto’nun bir takma ad olabileceği ihtimalini değerlendirirsek, “o” bir kadın veya bir topluluk bile olabilir.


Satoshi Nakamoto’yu kimse tanıyor mu?

Hayır, ama insanların tahmin etmek için kullandıkları dedektif teknikleri bazen cevaptan daha ilgi çekici bile olabiliyor. The New Yorker’dan Joshua Davis, Satoshi Nakamoto’nun Dublin Trinity Koleji mezunu kriptografi öğrencisi Michael Clear olduğuna inanıyordu.


Joshua, bu kanıya Nakamoto’nun 80 bin kelimelik çevrimiçi yazılarını analiz ederek ve dil bilgisi ipuçları arayarak vardı. Ayrıca, Finlandiyalı ekonomi sosyoloğu ve eski oyun geliştiricisi Vili Lehdonvirta’dan da şüphelendi. 


İkisi de Bitcoin’in yaratıcısı olduklarını inkâr etti. Michael Clear, 2013 Web Zirvesi’nde Satoshi olduğu iddialarını açıkça reddetti.



Fast Company’den Adam Penenberg Nakamoto’nun aslında üç insan olabileceğini ortaya atarak bu iddiaya itiraz etti: Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry. Bu kanıya, Nakamoto’nun Bitcoin sayfalarındaki özgün deyişlerini başka bir yerde kullanılıp kullanılmadığına bakmak için, Google’a yazdığında ulaştı. 


Nedenlerden biri “hesaplama açısından tersine çevirmenin pratik olmadığının" şifreleme anahtarlarının dağıtımı ve güncellenmesi için bu üçlü tarafından yapılan bir patent başvurusunda ortaya çıkmasıydı.


Patent Finlandiya’ya kayıtlıydı ve patent sahiplerinden biri, patent kaydedilmeden altı ay önce oraya seyahat etmişti. Hepsi bu iddiayı reddetti.


Her durumda, bitcoin.org 18 Ağustos 2008 de açıldığında kaydeden kişi Japon bir anonim kayıt servisi kullandı ve Japon bir internet servis sağlayıcısı (ISP) kullanarak oraya yükledi. Sitenin kaydının ancak 18 Mayıs 2011’de Finlandiya’ya transfer edilmesi Finlandiya teorisini biraz çürütüyor.


Bazıları da Nakamoto’nun Finlandiya’da yaşayan, Bitcoin’in kuruluşundan bu yana içinde olan ve kullanıcı ara yüzünü geliştiricisi Martii Malmi olduğunu düşünüyor.


Bir diğer ihtimal ise, sorunlu Bitcoin borsası Mt. Gox’u kuran ve merkezi olmayan ödeme sistemleri Ripple ve sonradan Stellar’ın kurucularından Japon kültürü aşığı ve halen Japonya’da yaşayan Jed McCaleb.


Bir diğer teori de bilgisayar bilimcileri Donal O'Mahony ve Michael Peirce'in, birlikte yayımladıkları kitabın yazarlarından Hitesh Tewari ile dijital ödemelerle ilgili kaleme aldıkları bir makaleye göre Satoshi olduklarını öne sürer. O’Mahony and Tewari da Michael Clear’in okulu Trinity Koleji’nde öğrenciydiler.


Weizmann Enstitüsü’nün İsrailli bilim insanları Dorit Ron ve Adi Shamir, FBI tarafından Ekim 2013’te kapatılan kara borsa web sitesi Silk Road ve Satoshi arasında bağlantı olduğunu öne sürdükleri makaledeki iddialarını geri çektiler. Satoshi’ye ait olduğu öne sürülen bir adresle site arasında bağlantı olduğunu iddia etmişlerdi. Bu adres güvenlik araştırmacısı Dustin D Trammell’in idi ve Satoshi olduğu iddialarını yalanladı.


Mayıs 2013’te, internetin öncüsü Ted Nelson ringe bir şapka daha attı: Japon Matematik Profesörü Shinichi Mochizuki, ama kanıtının en iyi ihtimalle ikinci dereceden olduğunu kabul ederek.


Newsweek’ten Leah McGrath Goodman 2014 Şubat’ında gerçek Satoshi Nakamoto’nun izini bulduğunu iddia etti. Ancak Dorian S. Nakamoto, bunun üzerine coin'le ilgili fikir sahibi olduğuna dair iddiaları reddetti ve sonunda bir avukat tutarak resmi bir açıklama yayımladı.



Hayır, Satoshi Nakamoto Kaliforniya’da yaşayan 64 yaşındaki Japon Dorian S Nakamoto değil, muhtemelen.


Hal Finney, Michael Weber, Wei Dai ve bazı diğer geliştiriciler de dönem dönem medyada ve online tartışmalarda potansiyel Satoshi’ler olarak adlandırıldılar. Aston Üniversitesi’nden bir grup adli dilbilim uzmanı da Bitcoin Tanıtım Yazısı’nın analizine dayanarak, Bitcoin’in gerçek yaratıcısının Nick Szabo olduğuna inanıyor.


Komedyen ve yazar Dominic Frisby  “Bitcoin: Paranın Geleceği” kitabında BitGold yaratıcısı Szabo’nun Satoshi olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü. Yaptığı ayrıntılı analiz, Satoshi'nin yazılarının dilbilimi özelliklerini, C++'daki teknik beceri düzeyinin değerlendirilmesini ve hatta Satoshi'nin olası doğum gününü içeriyordu.


Nathaniel Popper Mayıs 2015’te yayımlanan kitabı “Dijital Altın” da bir etkinlikteki nadir karşılaşmada Szabo’nun Satoshi olduğunu yeniden reddettiğini ortaya belirtiyor.


Ardından, Aralık 2015'in başlarında, Wired ve Gizmodo’nun haberlerinde, Avustralyalı girişimci Craig S Wright tereddütlü bir şekilde Nakamoto olarak tanımlanıyordu. WIRED, Wright'ın Bitcoin’in yaratılmasındaki rolüne işaret eden gizli bir e-posta, transkript ve diğer belgeler sağlayan "Wright'a yakın anonim bir kaynağa” atıfta bulunuyordu. Gizmodo, Wright’ın iş e-posta hesabını hacklediğini iddia eden birinden gelen gizli dosyalardan alıntı yaptığını ve ona yakın kişilerle de görüşmeye çalıştığını ifade ediyordu. Nakamoto olduğu düşünülen diğer kişilerin çoğu, Bitcoin'in mucidi olmadıkları konusunda ısrar ederken, Nakamoto olduğunu iddia eden Wright bir istisnaydı. Ancak birçok insan şu ana kadar sunulan kanıtların iddiaları doğrulamak için yetersiz olduğuna inanıyor ve hatta bazıları, ilk bağlantıları oluşturan haberlerin bizzat Wright tarafından detaylı bir şaka olarak yanlış yönlendirildiğini düşünüyor.


Peki Satoshi Nakamoto hakkında ne biliyoruz?

Bildiğimiz bir şey var ki, Bitcoin’in gelişiminde daha ilk aşamalardan itibaren onunla bu işin içinde yer alan insanların görüşmelerine dayalı olarak, sistemi enine boyuna düşündüğü anlaşılıyor.


Çekirdek geliştirici Jeff Garzik’e göre, klasik bir yazılım mühendisinden bekleyeceğiniz titiz testleri uygulamadığı için kodlaması alışılagelmiş değildi.


Bitcoin ve kriptografi konusunda uzman olan Sergio Lerner’ın bir analizi, Nakamoto’nun Bitcoin ağındaki çoğu ilk blokları çıkardığı ve kendisine harcamadığı 1 milyon Bitcoin civarında bir servet inşa ettiğini öne sürüyor. Bu yığının 23 Kasım 2020 itibarıyla değeri 18,4 milyar Amerikan Doları idi.


Satoshi Nakamoto şu an ne yapıyor?

Nakamoto’nun ne yaptığını kimse bilmiyor, ama bir yazılım geliştiricisine gönderdiği e-postaların 23 Nisan 2011 tarihli birinde, “başka şeylerle uğraşmaya başladım. O, Gavin ve herkesle beraber emin ellerde” dedi.


Satoshi Nakamoto devlet için çalıştı mı?

Tabii ki bazı dedikodular da var. İnsanlar onun adını “merkezi istihbarat- CIA” olarak yorumlamıştı, ama insanlar görmek istedikleri şeyleri görürler ve bu da komplo teorilerinin doğasında vardır.


Asıl soru, üç harfli istihbarat kuruluşundan biri, “neden senatörlerin ve FBI gibilerinin potansiyel terörizme ve diğer suça teşviklere karşı kendi ellerini bağlamalarına sebep olacak ve çoğunlukla anonim bir ticaret mekanizması olarak kullanılacak bir kripto para oluşturmakla ilgilensin?” olmalıdır.


Belki de bir önemi yoktur. Çekirdek geliştiricisi Jeff Garzik kısa ve öz bir şekilde “Satoshi bir açık kaynak sistemi yayımladı ki onun kim olduğunu bilmek, ona güvenmek veya onun bilgisine güvenmek zorunda kalmayasınız” diye ifade ediyor. Açık kaynak kodu sır saklamayı imkânsız hale getiriyor. “Kaynak kodu kendi adına konuştu.”


Kaldı ki, takma adın zekice bir hareket olduğunu düşünüyor, çünkü insanları onun arkasındaki kişilikten çok teknolojinin kendisine odaklanmaya zorluyor. Günün sonunda, Bitcoin Satoshi Nakamoto’dan çok daha büyük.


Bununla birlikte, eğer gerçek Satoshi Nakamoto dışarıda bir yerdeyse – iletişime geç!

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


CoinDesk Türkiye

CoinDesk, gelişmekte olan kripto ekonomi ve finansal sistemin dönüşümü ile büyüyen küresel topluluk için en etkili ve güvenilir platformdur. 2013 yılında kurulan CoinDesk, kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisi ile ilgilenen milyonlarca müşteriye haber, analizler, podcast yayınları, canlı yayınlanan TV programları, araştırma raporları, canlı etkinlikler ve indeks, veri ve analitiğin birleştiği araçlar sağlamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Web3 Oyunu XOCIETY, Sui Blok Zincirinde Çalışacak

26 Nisan 2024 16:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk