Öğren
Ethereum'u Kim Yarattı?
Ethereum; bizi, merkeziyetsiz finansın (DeFi) ve NFT’lerin yolunu açan teknoloji olan merkeziyetsiz uygulamalarla tanıştıran ilk projeydi.
25 Aralık 2022 10:00
Güncellenme: 27 Aralık 2022 10:55
Vitalik Buterin, Toronto’da yaşayan Rus-Kanadalı girişimci ve programcı olan Vitalik Buterin, Ethereum’u ilk kez 19 yaşındayken zihninde tasarladı.
Buterin; ilk kez Bitcoin’le ilgilenmeye başladığı 2011 yılında, ortaklarıyla birlikte kripto para dünyası üzerine yüzlerce makale yazdığı Bitcoin Magazine adlı online haber sitesini kurdu. Gizliliğe önem veren Dark Wallet ve pazaryeri Egora için de kod yazmaya devam etti.
Bu yolculuk esnasında, Bitcoin’den etkilenen ama finansal kullanım durumlarının da ötesine gidebilecek platform olan Ethereum fikrini ortaya attı.
2013 yılında, yerleşik bir programlama dili kullanarak geliştiricilerin kendi merkeziyetsiz uygulamalarını üretmelerine fırsat verebilecek alternatif programı açıklayan bir tanıtım yazısı yayınladı. Birçok geliştirici bu fikre entegre edilecek aracılık hizmetleri bulunmadığından yeni uygulamaların daha yaygın bir izleyici kitlesine ulaşabileceği, daha güvenlikli olacağı ve daha hızlı şekilde kurulabileceği için sıcak baktılar.
Ethereum bunu başarmak için, gerekli şartlar sağlandığında otomatik olarak bir ürün ortaya çıkaran kod olan akıllı sözleşmeler oluşturmayı kolaylaştırıyor. Bu işinden dolayı Buterin, Ethereum üzerine çalışmak için 100 bin dolar burs alarak 2014 Thiel dostu (Thiel fellow) olarak da adlandırıldı.
Çok Sorulan Sorular
Ethereum’u yaratırken Buterin’e kim yardım etti?
Buterin Ethereum tanıtım yazısını açıkladıktan sonra, IOG CEO’su Charles Hoskinson, Decentral CEO’su Anthony Di Lorio ve Akasha’nın kurucusu Mihai Alisie de dahil olmak üzere pek çok geliştirici ekibe katıldı. Buterin, ayrıca iki yeni üyeyi de ekibine aldı:
- Kurucu ortak Dr. Gavin Wood, platformun ilk programlama ve mimarisinin çoğunu yaptı. Defterin durumundan sorumlu olan ve akıllı sözleşmeleri yürüten Ethereum Sanal Makinesi'nin (EVM) özelliklerini özetleyen "teknik İncil" olarak adlandırılan Ethereum sarı kağıdını (yellow paper) yazdı.
- Kurucu ortak Joseph Lubin, merkeziyetsiz uygulamalar üretmeye odaklanan bir girişim olan Brooklyn merkezli ConsenSys'i kurdu.
Buterin’in serveti ne kadar?
Ethereum verileri ve işlem bilgileri halka açık olduğundan, kullanıcılar Buterin’in, Ethereum’un esas token’ı ether’de ne kadar parası olduğunu takip edebilmektedir.
Buterin’in ana adresi, makalenin yayınlandığı sırada değeri yaklaşık 405 milyon dolar olan 333 bin 348 ether’e sahip olduğunu gösteren bu adrestir.
Ethereum ilk günlerinde nasıl bir şeydi?
Projeyi hayata geçirmek için Buterin ve diğer kurucular, projeyi hayata geçirmek için Temmuz 2014'te katılımcıların projede hisse işlevi gören Ethereum token’ları olan ether satın aldığı bir kitlesel fonlama kampanyası başlattı.
18 milyon dolardan daha fazla para toplanan bu satış o zamanların en başarılı kitlesel satışıydı. Bir yıl daha sürdü, ama ilk canlı sürüm olan Frontier, 30 Temmuz 2015’te yayınlandı. O zamanlar çok da ilgi çekici bir platform değildi; ancak komut satırı arayüzü, insanlara kendi merkeziyetsiz uygulamalarını yaratabilmeleri için bir platform sunuyordu.
Akıllı sözleşme platformu, bugünün yüzlerce geliştiriciden oluşan ekosistemine girerek ve hatta IBM ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin dikkatini çekerek kalkışa geçti.
Ethereum'un başlangıçtaki 18 milyon dolarlık kitle satışından ve proje geliştirmesinden elde edilen fonlar, İsviçre’nin Zug kenti merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ethereum Vakfı tarafından yönetiliyor.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele