Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin Halving: Yeni Nesil Boğa Piyasası ve Varlık Güvenliği

Yaklaşık her dört yılda bir, Bitcoin madenciliği ödülü yarıya indiriliyor, yeni Bitcoin arzı azalıyor ve böylece Bitcoin kıtlığı artıyor.

29 Nisan 2024 11:31

Güncellenme: 30 Nisan 2024 10:46

Meltem Erdem

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Bitcoin halving etkisi devam ettikçe piyasada Bitcoin'in gelecekteki trendine ilişkin çeşitli spekülasyonlar ve analizler ortaya çıktı. 


Tarihsel veriler, Bitcoin yarılanmasının sıklıkla fiyat artışına eşlik ettiğini ve "boğa piyasası yarılanması" olarak adlandırılan etkiyi tetiklediğini gösteriyor. Bitcoin yarılanmasının piyasa üzerindeki etkisini tartışırken özellikle boğa piyasasının gelmesiyle birlikte varlık güvenliği konusuna da dikkat etmeliyiz. MPC (Çok Taraflı Hesaplama) cüzdanları, yeni ortaya çıkan bir özel anahtar güvenlik teknolojisi olarak avantajlarını ve önemini giderek daha fazla vurgulamaktadır.


Öncelikle Bitcoin yarılanmasının piyasa üzerindeki etkisini gözden geçirelim. Bitcoin yarılanması, Bitcoin ağının kendine özgü bir mekanizması olup, Bitcoin'in toplam arzındaki artışı sınırlamayı ve sonuçta yeni Bitcoin ihracını 21 milyona düşürmeyi amaçlamaktadır. Yaklaşık her dört yılda bir, Bitcoin madenciliği ödülü yarıya indiriliyor, yeni Bitcoin arzı azalıyor ve böylece Bitcoin kıtlığı artıyor. Tarihsel veriler, yatırımcıların Bitcoin'in gelecekteki değerine olan güveninin güçlenmesi, piyasa talebinin artması ve ardından fiyatların yükselmesi nedeniyle Bitcoin yarılanması olaylarının genellikle fiyat artışlarına yol açtığını gösteriyor.


Bitcoin'in Etkisi Var

Bitcoin'in yarıya indirilmesi, potansiyel bir yükseliş eğilimine işaret eden bir boğa piyasası sinyali olarak kabul ediliyor. Bitcoin yarılanmasından sonraki fiyat artışına "boğa piyasasının yarılanması" veya "yarılanma etkisi" denir. Bunun olmasının birkaç nedeni vardır:


Tedarik Azaltımı

Bitcoin yarılanması, çıkarılan blok başına Bitcoin ödüllerinin yarıya indirilmesi ve yeni Bitcoin arzının azaltılması anlamına gelir. Talep değişmeden kalırsa veya artarsa, arzdaki azalma genellikle fiyat artışlarına yol açar.


Algılanan Kıtlık

Bitcoin halving etkinlikleri genellikle Bitcoin'in kıtlığının hatırlatıcısı olarak görülüyor. Arzın azalmasıyla birlikte insanlar Bitcoin'i daha kıt olarak algılayabilir ve dolayısıyla değeri artabilir.


Piyasa Psikolojisi

Bitcoin topluluğu, Bitcoin yarılanmasının fiyat artışlarına yol açacağı konusunda hemfikir. Bu fikir birliği, yarılanma olayından önce veya sonra Bitcoin satın alarak fiyatları artırabileceğinden yatırımcı davranışını etkileyebilir.


Ancak boğa piyasasının gelmesiyle birlikte varlık güvenliği konularına daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Kripto varlıkları dünyasında özel anahtar güvenliği çok önemlidir çünkü özel anahtarların sızması veya kaybolması kalıcı varlık kaybına neden olabilir. Bu bağlamda yeni ortaya çıkan özel anahtar güvenlik teknolojisi olan MPC cüzdanları dikkat çekti.


Büyük Finansal Kurumlar için MPC

Peki, büyük ölçekli varlık saklama için MPC teknolojisinin benzersiz özellikleri nelerdir?


Gelişmiş Operasyonel Esneklik

Büyük ölçekli varlık saklama kurumları geliştikçe iş ihtiyaçları da sürekli olarak değişebilir ve dijital varlıklara erişim ve transfer konusunda ayarlamalar yapılması gerekebilir. Geleneksel çoklu imzalı cüzdanlar genellikle bu esnekliği sınırlayarak kurulumdan sonra ayarlamayı kolaylaştırır. Öte yandan MPC cüzdanları, imza şemalarının sürekli olarak değiştirilmesine ve bakımına olanak tanıyarak, saklama kurumlarının imza planlarını kolayca ayarlamasına, yeni anahtar paylaşımları eklemesine veya çalışanlar yeni cüzdan oluşturmadan veya varlıkları aktarmadan ayrıldığında anahtar paylaşımlarını iptal etmesine olanak tanıyarak operasyonel süreçleri büyük ölçüde basitleştirir.


Daha Az İşlem Maliyeti

Büyük ölçekli varlık saklama kurumları için sık alım satım olağan bir durumdur. Geleneksel çoklu imzalı cüzdanlar yüksek işlem maliyetlerine neden olabilirken, MPC cüzdanları blok zincirinde tek bir cüzdan adresi sunar. Gerçek dağıtılmış imza hesaplaması zincir dışında gerçekleşerek işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltır ve saklama kurumlarının parasından tasarruf sağlar.


Gizli İmzalar ve Zincir Dışı Sorumluluk

Gizlilik ve güvenlik, büyük ölçekli varlık saklama kurumları için çok önemli hususlardır. Geleneksel çoklu imzalı cüzdanlar, zincirdeki imza şemalarını ve iş akışlarını şeffaf bir şekilde açığa çıkararak güvenlik riskleri oluşturabilir. Ancak MPC teknolojisi şunları sağlar:


  • Gizli imzalar ve zincir dışı sorumluluk

  • Her ortak imzalayanın, imzalamaya dahil olan anahtarları dışarıya ifşa etmeden denetlemesine izin vermek

  • Saklama kurumlarının gizliliğinin ve güvenliğinin korunması

Gelişmiş Donanım Yalıtımı

Donanım Güvenlik Modülleri (HSM'ler), sistemin tehlikeye girmesi durumunda kriptografik materyallerin korunması için çok önemlidir. En iyi özel anahtar güvenliği çözümünü sağlamak için HSM'lere güvenmenin ötesinde bir şey gerekir; benzer şekilde yalnızca MPC'ye güvenmek çözümün yalnızca bir parçasıdır. Bu nedenle, yalnızca HSM'lere güvenmenin güvenliğin yalnızca bir kısmını garanti etmesi nedeniyle MPC ile donanım izolasyon sistemlerini (HSM'ler gibi) birleştirmenin önemli olduğunu vurgulamak çok önemlidir.


Ayrıca, HSM'lerin uygulanmasında da bir sorun var: kimlik doğrulama belirteçleri veya HSM istemcilerinin güvenliği ihlal edilirse saldırganlar cüzdanları boşaltabilir. Bu, yalnızca müşterinin HSM'nin içinde olmayan kimlik bilgilerini veya işlem oluşturma kodunu tehlikeye atarak başarılabilir. Bu sorunu çözmek için, tüm MPC kritik malzemelerini Intel SGX teknolojisi (Intel'in güvenli bölgesi) ve mobil cihaz güvenli bölgesi (TEE) tarafından etkinleştirilen donanım yalıtımlı sunucular arasında dağıtır. MPC algoritmalarının ve politika senaryolarının yürütülmesi, güvenli alanlar içinde uygulanarak, kötü niyetli dış ve iç aktörlerin yürütmeyi veya politika motorlarını değiştirmesi önlenir ve böylece varlıkların güvenliği artar.


Bitcoin yarılanması yalnızca boğa piyasasının başlamasına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda bize varlık güvenliğine öncelik vermemizi hatırlattı. Bu süreçte ortaya çıkan özel anahtar güvenliği teknolojisi MPC cüzdanları, kripto para birimini yöneten kurumlara daha güvenli ve esnek bir çözüm sunuyor. Kripto para piyasasının sürekli gelişmesiyle birlikte, MPC cüzdan teknolojisinin benimsenmesi varlık güvenliğini korumak için önemli bir önlem olacaktır.




Daha Fazla Oku

    BitcoinhalvingÖdül YarılanmasıGüvenlik

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Siber Strateji ve yönetişim kapsamında ulusal ve uluslararası birçok yayını bulunmaktadır. Çeşitli Bakanlık, Fintech ve Kripto Varlık şirketinde Siber Güvenlik Yönetişimi ve Strateji süreçlerinin liderliği görevlerinde bulundu. Bilgi güvenliği, siber istihbarat risk yönetişimi, Blockchain Akıllı Kontrat güvenliği, katmanlar arası mimari güvenliği, optimistik data, metaverse sensitive user data & cybercriminals, web 3.0 strateji, ethereum protokol L1 & L2 katman mimarisi güvenliği alanında 13 yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli projeler lead etmiştir. Ethereum research platformunda Lead Security Researcher unvanı ile Blok zinciri, kripto varlıklar ve web 3.0 güvenliği projelerinde görev almaktadır. Istanbul Blockchain Women & Blockchain Türkiye oluşumlarında Blocktech – OnChain Researcheri olarak web 3.0 dinamiği içerisinde görev almaktadır. Ayrıca CSA Global ve CSA Türkiye Blockchain Security Governance çalışma grubunda siber güvenlik strateji ve yönetişime ilişkin çerçeve geliştirme çalışmalarında yer almaktadır.  Şu anda Binance US’te Protokol Güvenliği Direktörü olarak görev almaktadır. Aynı zamanda kurucularından olduğu Databulls şirketi bünyesinde siber güvenlik odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin, ETF Girişleriyle Birlikte 66 Bin Dolara Yükseldi

17 Mayıs 2024 16:33

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk